Начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер бере під повний контроль аграрний експорт Одещини


18 серпня Кіпер видав дуже цікавий наказ про: “питання фінансової дисципліни” суб’єктів господарювання, які займаються експортом зернових.

Цим наказом, зокрема, розписаний алгоритм обміну та доступу до інформації між митницею, податковою, БЕБ та адміністрацією морських портів стосовно експортних операції.

Джерела, які надали мені цей документ, запевняють що він містить низку протизаконних вказівок, адже доступ до документів стосовно фінансової діяльності суб’єктів господарювання можливий лише в рамках кримінальних справ та за рішенням суду.

І хоча теоретично це все подається для боротьби з нелегальним експортом зерна, є ризики що цей наказ створить умови додаткового тиску на легальний експорт який і без того змушений “на коло” платити до 4$ хабарів з тони зерна щоб його вивезти.

Цікаво почути в коментарях думку спеціалістів із ЗЕД та митниці. Наскільки це дієвий наказ? Чи призведе він до боротьби з аграрними схемами, чи просто посилить вплив Кіпера на цей процес?

Враховуючи нещодавнє призначення начальником Одеської митниці близького до Кіпера митника Гринчишина, ситуація виглядає дуже цікавою.