Гетманцев та Пишний вирішили монополізувати ринок фінпослуг


Цього пленарного тижня Верховна рада може проголосувати за законопроект про зміни у держрегулюванні ринків фінпослуг (№9422) авторства голови податкового комітету Данила Гетманцева та інших депутатів “Слуги народу”. Автори проекту стверджують, що законопроект допоможе навести лад на ринку мікрокредитування. За словами учасників ринку, законопроект дасть змогу НБУ вручну встановлювати правила гри на ринку небанківських фінустанов.

Про це йдеться у розслідуванні РБК-Україна «Мега-регулятор. Навіщо у Раді перетворюють Нацбанк на новий центр влади».

Як зазначають журналісти, цей законопроект наділяє Нацбанк повноваженнями розробляти та затверджувати регуляторні акти одноосібно, без обговорення з громадськістю. Автори документа також мають намір надати НБУ повноваження у сфері, яка не стосується його регуляторної діяльності. Зокрема, №9422 вносить зміни до закону “Про рекламу”, яка не має жодного відношення до регулятора, а також зміни стосуються ігрових компаній. Таким чином НБУ стане регулятором-монополістом на ринку всіх фінпослуг.

Депутати, які працювали над законопроектом, зазначають, що цю норму включили на виконання п. 53 меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Проте, учасники ринку зазначають, що цей пункт не є структурною та обов’язковою вимогою закордонних партнерів для термінового виконання.

“Цей законопроект не є ініціативою МВФ. Просто під соусом наведення ладу на ринку кредитування деякі керівники Нацбанку намагаються вирішувати свої питання”, – каже Андрій Ніколаєнко, народний депутат, член комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Члени об’єднання учасників фінансового ринку (ОУФР) також дійшли висновку, що “виведення НБУ з-під дії регуляторного закону веде до свавілля регулятора, нестабільності та непередбачуваності правового регулювання небанківських фінансових установ, що створює основу для корупції”.

В’ячеслав Черняховський, гендиректор асоціації “Страховий бізнес”, називає законопроект Гетманцева “ударом у громадянському суспільстві, демократії та правовій державі”.

“Спроба Нацбанку вийти з-під дії закону про держрегулювання – щоб НБУ не публікував, не розкривав, не обговорював із громадськістю свої нормативні акти, не робив економічних розрахунків, – створює величезні ризики корупції. Це порушення різноманітних європейських принципів, у тому числі регламентів ЄС Це підхід тоталітарного суспільства, повністю злизаний з підходів країни-агресора, зараз вони хочуть зробити з Нацбанку країну в країні, зі своїм законодавством, зі своїм правом приймати документи без обговорення, хоча Нацбанк і так на сьогодні — єдина держструктура, яка не має при собі громадської ради”, – зазначив Черняховський.

Експерти попереджають, що після ухвалення цього проекту НБУ перетвориться на закритий регуляторний орган, який не зобов’язаний оприлюднити та погоджувати з кимось свої регуляторні акти.