Ексголова Запоріжжя Анатолій Куртєв причетний до низки корупційних схем


24 квітня 2024 року секретар міської ради Запоріжжя Анатолій Куртєв, що виконував обов’язки міського голови останні три роки, звернувся до Президента з проханням створити в Запоріжжі міську військову адміністрацію. Як повідомляє у своєму розслідуванні проєкт Blackboxosint, Куртєв переконував голову держави в тому, що голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров тисне на мерію міста та намагається «одноосібно захопити владу в місті».

Тоді ж 38 депутатів Запорізької міської ради під час таємного голосування одноголосно проголосували за зняття Куртєва з посади секретаря міськради та в.о. міського голови.

Голова ЗОВА Іван Федоров безпідставно звинувачує мене у причетності до протиправних ді на посаді секретаря Запорізької міськради. З усією відповідальністю повідомляю, що заяви Федорова не відповідають дійсності, а тому я завжди готовий до будь-яких перевірок і до співпраці з правоохоронними органами.

Чи дійсно безпідставно? Давайте розберемось. Історія така, що Анатолій Куртєв до того, як очолити Запоріжжя, зі своєю медичною освітою педіатра працював медбратом, потім санітаром в морзі, пізніше — лікарем та заступником начальника бюро СМЕ, з 2014 по 2016 роки — завідувачем Леванівського цвинтаря. А після знов повернувся до судмедекспертизи, де вже був призначений начальником.

Ще у 2015 році Куртєв намагався стати депутатом міської та обласної ради від партії «Укром», але не вдалось. Але у 2020 році під брендом вже партії «Слуга народу» мрія збулась — Куртєв став не просто депутатом, а ще й був обраний секретарем міської ради. Коли навесні 2021 року міський голова Володимир Буряк написав заяву про відставку, Анатолій Куртєв став виконувачем обов’язків мера.

Навіть близько не можна сказати, що це — дуже прибуткове місце. Згідно з декларацією Куртєва, наприклад, за весь 2023 рік на посту очільника міста він отримав всього 565 тис. гривень, тобто в середньому близько 47 тис. гривень на місяць.

Офіційно Куртєв — чи не найбідніший чиновник країни. За декларацією він має у власності лише маленький будинок у 29,7 кв. м у промисловому районі Запоріжжя і квартиру у 42 кв. м, яку йому подарувала його мати у 2013 році. На нього також записані дві земельні ділянки: одна в селі Строганівка розміром в 2500 кв. м, друга побільше — 7,81 га на території Ботіївської сільської ради, яка дісталась йому за заповітом від матері.

Де насправді жив очільник Запоріжжя, виявили влітку 2022 року детективи НАБУ, коли провели обшук в його помешканні. Куртєв орендував елітну квартиру в центрі Запоріжжя на вулиці Шкільній, 52 разом зі своїм помічником Владиславом Павлюченком.

Не з’явився в його декларації автомобіль Toyota Land Cruiser 200, яким він користувався в роки керівництва міськрадою. Дане авто належить КУ «Автогоспцентр», яке надає послуги для Запорізької міської ради на праві суборенди. От тільки суборенду цю оплачував, скоріше за все, не Куртєв, а міський бюджет Запоріжжя.

І не було жодної згадки в декларації в.о. міського голови щодо більше ніж 9 млн гривень, які у різній готівці знайшли в квартирі Куртєва детективи НАБУ. Помічник Куртєва як міг намагався впевнити правоохоронців та суд, що це його гроші, але довести, як він міг їх законно отримати, не зміг.

Окрім грошей, в квартирі в.о. міського голови Запоріжжя знайшли ще й пакетик з порошком білого кольору.

НАБУ обгрунтовано вважає, що секретар Запорізської міськради крав гуманітарну допомогу, що надходила жителям прифронтового Запоріжжя від міжнародних партнерів. Буквально в перші ж тижні повномасштабного вторгнення рф в Україну чиновники привласнили собі 22 морських контейнери, 389 залізничних вагонів та 220 вантажівок з гуманітарною допомогою з Європи, яку вони потім продавали через підконтрольні їм суб’єкти підприємницької діяльності.

Дуже дивно, як після цього Куртєв відсидів в кріслі мера Запоріжжя ще майже 2 роки, і як його за це не винесли ще в 2022-ому, коли про це стало відомо. Кримінальне провадження № 52022000000000137, відкрите 14 червня 2022 року, наприкінці 2023-го НАБУ передало до Головного слідчого управління Нацполіції, чим обурились місцеві журналісти — мовляв, схоже на те, що таким чином вирішили справу «поховати».

При тому, що окрім розкрадання гуманітарної допомоги за ним ”висить” ще ряд історій, за які він має сидіти в СІЗО, а не в міськраді. І всі вони пов’язані зі ”зливом” бюджетних коштів у різні сторони.

По-перше, невідомо куди поділись 1,2 млн грн, які Куртєв направив на ремонт підвальних приміщень. Тендер провели під ”потрібну” фірму ”Монтажні системи”: коли з першого разу цій фірмі не вдалось перемогти в торгах, Куртєв їх відмінив і оголосив нові, в яких вже переміг той, хто треба. Чому невідомо куди поділись? Бо в підписаній угоді не вказано ні адрес, ні які саме роботи мають бути виконані — десь і щось, навіщо вам про це знати. Як виявляли місцеві журналісти, це був не перший такий ”фантомний” підряд — до того, ”Монтажні системи” вже робили ремонт в приміщеннях дитячого садочку, який давно не працює.

По-друге, 1 млн грн Куртєв в 2023 році викинув на виготовлення табличок з написом ”Укриття” фізичній особі-підприємцю Петрунь Тетяні Михайлівні, яка зареєструвалась як ФОП акурат за три місяці до того, як влада Запоріжжя з явними ознаками корупції віддала їй підряд без торгів. Паралельно з цим мерія витрачала гроші на бруківку в промисловій мало прохідній зоні у Шевченківському мікрорайоні, на закупівлю супер дорогої кави для чиновників та на функціонування непрацюючого під час війни аеропорту ”Запоріжжя” — 86 млн шорічно за підписом Куртєва ”зливались” на аеропорт, що простоює.

По-третє, накопичував готівку вдома Анатолій Куртєв і з відбудови пошкодженого російськими ракетними атаками будинків. Наприклад, на відбудову багатоквартирного житлового будинку на проспекті Соборному, 151 витратили 147,7 мільйонів гривень — ціни на матеріали та роботи завищили мінімум на 14 млн грн: засоби для зняття фарби купили в 11 разів дорожче, ніж на ринку, майже вдвічі дорожче щебінь та газобетонні блоки. У своє виправдання Куртєв заявляв, що ”відновлення будинку коштує дорожче, ніж нове будівництво”.

Ну, і, по-четверте, ще один корупційний скандал імені Анатолія Куртєва — це створення ”Муніципальної варти”, на яку міська рада витратила 10 млн гривень, закупила їй автівки, але так і не отримала для неї ліцензію на охоронну діяльність. А може і не планувала, головне ж — освоїти бюджетні кошти.

Загалом увесь час правління Куртєвим міською радою Запоріжжя під час війни видався як час, коли ”не завдяки, а всупереч”. Активісти та депутати лише встигали реагувати на ”злиття” бюджету міста на корупційні сумнівні оборудки, зовсім недоречні під час війни. Деякі депутати у відповідь на свавілля Анатолія Куртєва та його політику навіть у знак протесту достроково склали свої депутатські повноваження: Микола Бєлий це зробив у вересні 2023 року, а слідом за ним у грудні того ж року і депутат Олександр Константинов.

Масово писали скарги на діяльність Куртєва і чиновники, обурені тим, що дії міського голови були направлені проти інтересів громади Запоріжжя. Депутати казали, що Куртєв цілеспрямовано блокував їхню роботу і не давав вирішити важливі питання для прифронтового міста. Особливе обурення викликав багатомісячний саботаж Куртєва питання фінансової підтримки Збройних Сил України — секретар міськради явно не хотів віддавати гроші туди, де йому їх не вийде освоїти. Але, не менш вірогідно, що цей саботаж мав й ідеологічне підгрунтя.

Що пов’язує Анатолія Куртєва, колишнього в.о. мера Запоріжжя, з країною-агресоркою Росією?
Справа в тому, що Анатолій Куртєв має двох рідних братів. Перший — Віктор Куртєв — в 2010 році був обраний депутатом Партенітської селищної ради в Криму від “Партії регіонів”. Коли в 2014 році РФ анексувала півострів, Віктор Куртєв довго не вагався і вже в квітні 2014 року, в перший місяць незаконної видачі паспортів, отримав російське громадянство. Вірогідно, він і сьогодні живе та працює на країну-окупантку.

Брат Куртєва взяв російський паспорт чи не одразу, як РФ анексувала Крим
Другий брат ексочільника Запоріжжя, Олександр Куртєв, живе в Україні, але регулярно в своїх соціальних мережах хизується відзнаками радянського союзу, що також достатньо недвозначно характеризує його політичні погляди. Сам Анатолій Куртєв, вже перебуваючи на посаді в.о. міського голови Запоріжжя, неодноразово у своїх дописах висловлював вдячність за допомогу фонду проросійського олігарха Вадима Новинського, який сьогодні знаходиться під санкціями та публічно співчуває росіянам.