Справу депутата з Одеси щодо недостовірного декларування майна на 70 мільйонів гривень “поховали” НАБУ та НАЗК


НАБУ та НАЗК «поховали» справу щодо недостовірного декларування депутатом Одеської облради Олегом Кутателадзе майна на 70 млн гривень.

Про це стало відомо з відповіді НАЗК та судового реєстру.

В листопаді 2021 року тодішній голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю виданню «Факти» повідомив про депутата наступне: «Найбільші незадекларовані суми під час перевірок виявляли у депутатів місцевих рад. Зокрема, депутат Одеської обласної ради Олег  Кутателадзе  забув внести в декларацію 69,9 млн гривень».

Олег Кутателадзе є адвокатом, бізнесменом, співвласником приватного порту «ТІС» (TIS) та керівником юридичного відділу ТОВ «Трансінвестсервіс». Це з групи компаній, де співвласником є угорський громадянин та олігарх з росії Олексій Федоричев, котрого переслідує НАБУ за низку злочинів проти України.

У січні була інформація про те, що НАБУ відкрило справу щодо Кутеталадзе за № 5202100000000620. Однак у реєстрі судових рішень по ній нічого немає. Так само не відповідають стосовно розслідування щодо депутата Одеської облради і в НАЗК. Справу просто вирішили «поховати».

Нагадаємо, що у декларації депутат вказав майже 20 житлових та дачних будинків загальною площею 3,4 тис. кв.м. Йому та членам його сім’ї належать шість земельних ділянок загальною площею 84,5 га в Одесі та області. Окрім того, Олег Кутателадзе володіє приміщенням церкви площею 357 кв.м в Одесі, а його дружина Валентина Мушинська володіє пунктом прокату човнів у Коблеві, парк відпочинку «Віта парк» та інша нерухомість.

Згідно з результатами повної перевірки Кутателадзе приховав у декларації будинок в Одесі площею 346 кв.м, який належить дружині. Крім того, у декларації не вказано реєстраційний номер будівлі церкви, офісу площею 410 кв.м, офісу площею 88 кв.м та іншої нерухомості.

Власного автомобіля у Кутателадзе немає, проте з 2010 року він користується автомобілем Toyota, який належить компанії ТОВ «ТІС», вказавши, що модель «не застосовується». Під час повної перевірки декларації встановлено, що автомобілем є преміальний позашляховик Toyota Land Cruiser.

За даними декларації Кутателадзе належать акції інвестиційного фонду «Нобіліс» вартістю 1,95 млн. гривень. Також він зазначив у декларації, що володіє корпоративними правами ТОВ «ТІС» (14,7%), ТОВ «ТІС-Контейнерний термінал» (18,48%), ТОВ «ТІС-Вугілля» (14,73%), ТОВ « ТІС-Руда» (6,06%), ТОВ «Трансконкордіа» (24,47%), ТОВ «Трансвалес» (5%), ТОВ «Вістерія» (5%), ТОВ «Перший газовий термінал» (20%) , ТОВ «Консул» (30%), ТОВ «ТІС-14 причал» (18,48%), ТОВ «Компанія з управління активами Кракен Інвест» (30%), ТОВ «Порт Матірієлз Менеджмент» (30%), ТОВ «КФ Траст» (10%), ТОВ «Юридична фірма Картузов та партнери» (37%).

Також Олегу Кутателадзе та його дружині належать ТОВ «Трансвалес», ТОВ «Віта-555», ТОВ «Валента-888», ТОВ «Вістерія», ТОВ «Трансоїл», ТОВ «Нью се Процесінг», ТОВ «Теплий дім Південь», ТОВ «Восход», ТОВ «Руд-транс», ТОВ «Альфа Астра», Логус Інвестмантс С.А., ТОВ «Валлетта-тревел», ПП «Орендж трейн», ПП «Ред Трейн», ПП «Блю трейн», ПП «Грін трейн», ПП «Йєлоу трейн», ТОВ «Вілла Валлетта», ПП «ААС», ТОВ «Котеджний парк Грінленд», ТОВ «Брол плюс», ТОВ «Брол плюс», ТОВ «Фенікс-трейд», ТОВ «Фенікс-трейд», ТОВ «Котеджний парк Грінленд», HIQUE MANAGEMENT LTD.

Втім, за даними повної перевірки декларації Кутаталедзе неправильно вказав інформацію про компанії, що йому належать, і свою частку в статутних капіталах. Замість 14,7% статутного капіталу ТОВ «ТІС» йому належать лише 4,56%. У ТОВ «ТІС-Контейнерний термінал» станом на 31 грудня 2020 року Кутателадзе не був засновником, а у ТОВ «ТІС-Вугілля» замість 14,7% йому належить 15,5%.

НАЗК встановило та інші невідповідності зазначених у декларації даних про корпоративні права У ході повної перевірки декларації НАЗК виявило, що Кутателадзе не вказав низку компаній, в яких він та його дружина є кінцевими бенефіціарами. Зокрема, він «забув» вказати ТОВ «База відпочинку «Автомобіліст», ТОВ «Інфрабуд-порт», ТОВ КУА «Кракен інвест» та інші.