Член НКРЕКП Олександр Формагей вже довгий час приховує статки зі своєї декларації


Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Олександр Формагей вже довгий час декларує недобудовані об’єкти на Київщині аби не зазначати їхню вартість.

Про це стало відомо з його декларації.

Формагей зробив дуже стрімку кар’єру. З 1995 року він навчався та проходив службу в Енергодарському міському відділі міліції, де від слідчого за два роки став заступником начальника. Потім він два роки працював у прокуратури Енергодара та Запоріжжя. До 2007 року був правником у юрфірмі «Фарго». Далі він обіймав ключові посади в «Центренерго» та ПрАТ «Укргідроенерго». З 2018 року з перервою стає членом НКРЕКП.

Почнемо з того, що пан Формагей все своє майно декларує на дружину. На неї оформлена недобудована квартира з 2020 року площею у 116,59 кв. м у Києві. При цьому її вартість не вказана.

Крім того, у Глевасі в подружжя з 2020 року є садовий будинок на 40 кв. м, що не прийнятий в експлуатацію. Там також є земельна ділянка на 447 кв. м.

У Борисполі в родини є дві земельні ділянки по 1 тис. кв. м та житловий будинок на 83,2 кв. м. Також у подружжя є кватира в Києві на 56,7 кв. м, набута у 2020 році за 1,22 млн гривень.

Дружина посадовця Юлія Формагей працює в ПАТ «Укргідроенерго», де вона заробила 1,01 млн гривень. Сам посадовець отримав зарплатню у 3,1 млн гривень в 2023 році.

Формагей вже не вперше потрапляє у скандал з недостовірним декларуванням. У 2019-2020 роках він не декларував жодних прав власності чи користування нерухомістю в Павлограді, де, за даними Національної асоціації адвокатів України, здійснює адвокатську діяльність. При цьому з декларацій за 2018-2019 роки зникло його членство в НААУ. До 2019 року також не декларував вартість автівки дружини.

У декларації за 2020 рік кандидат вказав, що його дружина набула у власність земельну ділянку площею 447 кв. м під Києвом для колективного садівництва, не зазначивши її вартість. Також у 2020 році кандидат задекларував 380 тис. гривень, подарованих його батьком на придбання квартири, та квартиру вартістю 1,2 млн грн, подаровану дружині її батьком. Чи дозволяють доходи батьків робити такі подарунки — невідомо.

Цікаво, що раніше в посадовця було ПП «Артелекс Консалт». Зараз він та дружина вийшли зі складу засновників, але там залишився пан Олександр Дуденко. Він був членом наглядової ради ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС».

Нагадаємо, що Формагей у 2018 році голосував за постанову, якою було фактично перезатверджено формулу «Роттердам+» на 2019 рік. Це одне з рішень НКРЕКП, які є предметом розслідування НАБУ у так званій справі «Роттердам+» За версією НАБУ, вказана формула спричинила щонайменше 39 млрд гривень збитків. Тоді члену комісії повідомили про підозру. Редакція 368.media напише про це найближчим часом. Також закликаємо читачів надавати інформацію про Формагея та інших членів комісії.