Голову Тульчинської прокуратури Хоменка відсторонили від виконання обов’язків через 6 місяців після отримання хабара

Очільника Тульчинської окружної прокуратури Вінницької області Пилипа Хоменка, якого затримали за хабар пів року тому, звільнили через те, що його дії шкодять авторитету прокуратури.

Про це повідомляє КДКП.

Причиною подання скарги на прокурора став корупційний скандал, що розгорівся у лютому 2024 року. Тоді працівники ДБР затримали Пилипа Хоменка та його заступника Михайла Мургу через підозру в отриманні хабара. За даними слідства, у серпні 2023 року поліцейські під час патрулювання виявили на узбіччі дороги два вантажні автомобілі з незаконно зрубаним лісом. Цей транспорт належав підприємству «Тульчинський райагроліс».

Правоохоронці відкрили кримінальну справу, процесуальним керівництвом якої займалася група прокурорів, призначена Пилипом Хоменком. На думку правоохоронців, у вересні 2023 року Хоменко почав реалізовувати схему отримання хабара: він намагався закрити кримінальну справу та зняти арешт із вантажівок.

До схеми Хоменко залучив свого заступника Михайла Мургу, який мав дружні відносини з керівником «Тульчинського райагролісу». Хоменко вимагав за свої послуги 4 тисячі доларів.

«Передача неправомірної вигоди відбувалася у два етапи: 2 тисячі доларів США авансом і ще 2 тисячі доларів США після формування прокурором підстав для закриття провадження та досягнення угоди з місцевими слідчими суддями про скасування арештів на майно, вилучене у кримінальному провадженні», — повідомляють прокурори.

Мургу та Хоменка затримали відразу після отримання останньої частини хабара, коли чоловіки ділили гроші.

За ухвалою Печерського районного суду зараз Хоменко перебуває під вартою та відсторонений від виконання своїх обов’язків. Його підозрюють у отриманні неправомірної вигоди в великому розмірі за попередньою змовою групи осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).

Хоча у справі Хоменка ще не винесли вирок, КДКП може незалежно від цього оцінювати дії прокурора. Вони вважають, що дії Хоменка шкодять авторитету прокуратури в суспільстві та ставлять під сумнів непідкупність прокурорів у процесі виконання їхніх обов’язків.

Сам Хоменко не взяв участі у засіданні, щоб спростувати висновки та рішення КДКП. Проте у підозрюваного в корупції чиновника ще залишається можливість оскаржити своє звільнення в суді.