Скандал із закупівлею кабелів “СхідГЗК” набирає обертів: ціни вдвічі вищі за ринкові


“Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (СхідГЗК), який знаходиться у віданні Міністерства енергетики, опинився в центрі скандалу, уклавши без тендеру договір на постачання кабелів та проводів з ТОВ “Електроресурс” на суму 2,11 млн гривень.

Ця інформація стала доступною завдяки системі “Прозорро”.

Закупівля, що відбулася 16 серпня, передбачає постачання кабелів та проводів до міста Жовті Води на Дніпропетровщині за умовами DDP (доставка, мито та постачання) протягом 30 днів після заявки. Оплата постачання має бути здійснена протягом двох місяців після її завершення.


Ціни на кабелі вдвічі вищі за ринок

На думку експертів, вартість кабелів та проводів, зазначена у договорі, вдвічі перевищує ринкові ціни. Порівняння цін проводилося із прайс-листом великого постачальника “Укрпровід”, а також із даними про закупівлю інших замовників.

Приклад 1: Гнучкий мідний кабель КГ 3х50+1х16, що поставляється за договором “СхідГЗК”, коштуватиме 2 332 грн/м. У липневому прайс-листі “Укрпроводу” аналогічний кабель коштує 1026 грн/м, тобто вдвічі дешевше.
Приклад 2: “Центр забезпечення виробництва” АТ “Укрзалізниця” у липні замовив аналогічний кабель у іншого постачальника за 1068 грн/м. Постачання здійснюється за умовами CPT (перевезення та постачання) до Фастова. Термін постачання – 1 місяць, оплата – протягом двох тижнів.
Приклад 3: Найдорожчий кабель у договорі “СхідГЗК” – АСБ-10 3х150, вартість якого складає 4203 грн/м. У липневому прайс-листі “Укрпроводу” аналог – АСБл-10 3х150 з додатковими стрічками лавсану під бронею, що підвищують корозійну стійкість, коштує 2 216 грн/м.
Приклад 4: “Львівелектротранс” також замовив кабель АСБл-10 3х150, але за ціною 2 142 грн/м.
Прозорість закупівлі викликає питання

Відсутність конкурентних тендерів та завищені ціни на кабелі викликають питання про прозорість закупівлі. Громадськість побоюється, що укладання договору без торгів могло бути з метою отримання прибутку для певних осіб або організацій.

Додаткові фактори, що посилюють підозри

Не вказано виробника кабелів – Відсутня інформація про технічні характеристики кабелів, що ускладнює перевірку обґрунтованості ціни.
Незрозуміла необхідність постачання кабелів протягом 30 днів після заявки, оскільки це значно перевищує стандартні терміни постачання.
Завищені ціни на кабелі можуть бути наслідком некомпетентності працівників “СхідГЗК” або їх навмисних дій.
Цей випадок потребує ретельного розслідування з боку правоохоронних органів. Необхідно встановити, чому “СхідГЗК” вирішив укласти договір з ТОВ “Електроресурс” без тендеру і чому ціна на кабелі вдвічі перевищує ринкову. Також необхідно перевірити, чи не порушено законодавчі акти України про державні закупівлі та чи не було допущено корупційних дій під час укладання договору.