Справу про заволодіння електроенергією на 716 мільйонів гривень передали до суду, – НАБУ


Національне антикорупційне бюро України направило до суду справу про схему привласнення електроенергії “Укренерго” на 716 млн грн під час воєнного стану. Чотирьом особам, серед яких банкір і посадовець “Укренерго”, висунуті обвинувачення.

Правоохоронці направили до суду справу за обвинуваченням чотирьох осіб — учасників схеми привласнення електричної енергії ПрАТ “НЕК “Укренерго” під час воєнного стану та легалізації коштів, отриманих від її продажу, повідомляє НАБУ.

Слідство встановило, що в березні 2022 року ТОВ “Юнайтед Енерджі”, на той час одним з найбільших трейдерів в Україні, шляхом маніпуляцій заволоділо електричною енергією ПрАТ “НЕК “Укренерго” на суму понад 716 млн грн. Отримані від продажу кошти були легалізовані шляхом перерахунку на рахунки компанії-нерезидента, зареєстрованої на території Швейцарії.

Для легалізації коштів, аби унеможливити ідентифікацію їх походження на території України, було залучено кілька підконтрольних компаній, рахунки яких у подальшому були арештовані.

Заволодіння електричною енергією та легалізація коштів від її продажу стали можливими через зловживання службовим становищем головою правління одного з комерційних банків і начальником департаменту ПрАТ “НЕК “Укренерго”.

Голова правління банку безпосередньо та з порушенням встановленої процедури ухвалила рішення про видачу банківської гарантії приватній компанії. Після виникнення у приватної компанії заборгованості перед ПрАТ “НЕК “Укренерго” державне підприємство звернулося до банку з вимогою погасити цю заборгованість, проте голова правління незаконно відмовила.

У той же час начальник департаменту ПрАТ “НЕК “Укренерго” незважаючи на заборгованість компанії за раніше отриману електроенергію, не вжив заходів для переведення компанії в дефолт та забезпечив подальший продаж електроенергії.

11 січня 2024 року НАБУ і САП викрили схему та повідомили про підозру:

організатору — власнику компанії-нерезидента — ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України;

директору департаменту ПрАТ “НЕК “Укренерго” — ч. 2 ст. 364 КК України;

голові правління комерційного банку — ч. 2 ст. 364-1 КК України;

директору приватної компанії — ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України.

У березні 2024 року розслідування завершено.

За даними правоохоронців, на рахунках залучених до схеми компаній, зареєстрованих в Україні, накладено арешт на кошти в сумі понад 700 млн грн з метою спеціальної конфіскації.

У рамках міжнародного співробітництва також арештовані кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми швейцарської компанії. При цьому було зафіксовано спроби зняття арешту зацікавленими особами шляхом надсилання підроблених листів на адресу відповідних іноземних правоохоронних органів від імені детективів та прокурорів.

У НАБУ зазначили, що під час розслідування відбувалась спроба підкупу детективів та прокурорів, які здійснювали досудове розслідування, за що одного зі столичних адвокатів було повідомлено про підозру.

Окрім того, з метою запобігання значним заборгованостям учасників ринку перед ПрАТ “НЕК “Укренерго”, НАБУ передало НКРЕКП пропозиції щодо внесення змін до окремих положень Правил ринку, які були підтримані.

Залишити відповідь