Корупційні схеми на фортифікаціях: хто відповість за провал оборонних робіт на Одещині?


І знову про фортифікації.

З’явилася інформація, що у СБУ зафіксовано вже понад десяток фактів перевищення повноважень головою Одеської ОВА Олегом Кіпером.

Одне з таких – призначення в.о. директора департаменту капбудівництва Єгора Чикшеєва.

У червні цього року НАБУ вилучило документи, що свідчать про можливі корупційні порушення, які, за чутками, можуть завдати державі збитків на суму понад 100 млн. грн.

Проблема в тому, що Чикшеєв раніше очолював інший департамент, і його призначення на нову посаду відбулося без проведення спеціальної перевірки, як того вимагає закон.

Крім цього, в ОВА за командою Кіпера створили комісію, яка має нібито перевірити всю походівку будівництва фортифікаційних споруд, у результаті знайти крайніх, хто провалив фортифікації в Одеській області, та зняти відповідальність з Кіпера та його профільного заступника Фігеля, який відповідав за цей напрямок.

До речі, фортифікації так і досі не зведено, хоча терміни здачі об’єктів за договорами давно минув, а в договорах нічого не продовжено, аванси, які роздані підрядникам у розмірі 50% від суми договору, не закриті, а це, на хвилиночку, 1,5 млрд. грн., а часу для закриття авансу у казначействі залишилося до вересня, після чого мають заблокувати рахунки.

Але керівництво департаменту за вказівкою Фігеля пішло далі і до тих 1,5 млрд грн хочуть додати ще 20%, а це близько пів мільярда грн, щоб підрядники не буянили, оскільки акти виконаних робіт їм ніхто не пропускає, хоча технагляд, з яким підписали контракт на 30 млн за послуги, ці акти підписав і також чекає на свої гроші.

Але після обшуків НАБУ ухвалено рішення – акти наразі не пропускати, ціни на будматеріали, які завищені, потихеньку зменшити і розбавити на інших моментах, щоб не так впадало в око.

І так, скоро закінчиться літо, а нічого до ладу так і не збудовано для захисту Одеської області.

Гроші роздали, відкати отримали, акти не закриті, договори не продовжені, а тепер чекають на прихід осені та рішення комісії, хто ж буде винен у провалі будівництва фортифікацій, щоб потім озвучити вердикт і сказати: «Не винна я, він сам прийшов».