Як українські нотаріуси захищають криваві російські гроші


У сфері нотаріату сформувалося стійке організоване угруповання.

Протидія санкційного процесу величезна. На захист активів та виведення їх з-під санкцій кидають усі можливі ресурси. Ми вже розповідали і про «поштовий терор» від колишніх власників, і про заміну статутних документів, і навіть про сумнівну емісію акцій. Цього разу ми разом із Trap Aggressor на прикладі покажемо, як «чорні» нотаріуси допомагають протидіяти санкційному процесу, а Вища кваліфікаційна комісія нотаріату покриває колег замість того, щоб контролювати їхню доброчесність, пише Глава правління StateWatch Олександр Леменов на сайтіZN.ua.

Свого часу в Україні функціонували десятки букмекерських контор, у тому числі з материнськими компаніями Російської Федерації. Після початку повномасштабної війни частина їх самостійно припинили своє функціонування. Дехто отримав санкції з боку української держави. Однак, оскільки індустрія давно пішла в онлайн, для функціонування букмекерських контор потрібні не лише вебсайти, де гравці розміщують ставки, але й фінансова інфраструктура, що надає інструменти для грошового обігу між гравцем та букмекером.

Так ось, під санкціями в Україні після 24.02.2022 року опинялися як контори (наприклад, «ПаріМатч»), так і причетні до них фінкомпанії (наприклад, Royal Pay Europe). Про останні йдеться нижче.

В Україні до повномасштабного вторгнення РФ з горем навпіл функціонував Мегабанк. Думаю, переважній більшості з вас ця назва нічого не говорить, адже банк був, скоріше, регіональним, ніж загальнонаціональним. Наприкінці 2021 року Мегабанк мав чітко окреслені фінансові труднощі, тому на початку лютого 2022-го він передав нерухомість у Харкові в іпотеку двом іноземним компаніям — латвійській SIA Royal Pay Europe (власник — громадянин Росії Сергій Кондратенко) та кіпрській Startling Limited (власник — громадянка Росії Галина Кондратенко). Відбувся обмін: подружжя Кондратенко банку — кредити, банк подружжю Кондратенко — запорука кількох будівель.

У липні 2022 року НБУ, враховуючи жалюгідний стан ліквідності фінустанови та невідповідність обов’язковим критеріям, відкликав ліцензію Мегабанку та запустив процедуру його ліквідації. Судове оскарження від Мегабанку за участю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за двома згаданими вище компаніями було не дуже успішним.

Розбирати в деталях складні відносини подружжя Кондратенка з банком не будемо, але вони, очевидно, не чужі один одному.

Зокрема, за умовами первинного депозиту в 1,5 млн. євро майно не повинно було забезпечуватися банком. До того ж банк перепоступив свої майнові права нікому ТОВ «Опціон-Трейд», що належить Віктору Суботіну (був основним акціонером Мегабанку) та його дружині Олені Суботіній (гендиректору на 75% державного «Турбоатому»). А вже пізніше банк передав частину приміщень в іпотеку подружжю Кондратенка, яке допомогло «вивести».

Саме таким чином у результаті фірми подружжя Кондратенка таки змогли перепродати на 361 млн. грн. нерухомості, яка належала банку та яку він віддавав у заставу. При цьому зрозуміло, що держава планувала за допомогою цієї нерухомості розрахуватись за боргами Мегабанку. А перекидання від однієї юрособи на іншу, яка контролює подружжя Кондратенка, мало на меті уникнути подальшого стягнення в дохід держави, і зараз поясню, чому.

12 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський запровадив економічні санкції та обмежувальні заходи щодо латвійської компанії Royal Pay Europe на п’ять років. Відповідно до цих заходів Радою національної безпеки та оборони для цієї фірми передбачено в Україні блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України, а також зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Як наслідок, продаж майна, що знаходилося в іпотеці в іноземної фірми, є прямим порушенням норм чинного, включаючи його санкційну частину законодавства. Вже 10 березня того ж 2023 року на 50 років запроваджено аналогічні санкції щодо кіпрської компанії Startling Limited. І одразу — персональні санкції для подружжя Кондратенка та директора однієї з їхніх компаній громадянина Кіпру Аарона Мхітаряна.

Причина настільки радикального розвороту державної машини проти перелічених вище осіб — зв’язок із російською букмекерською компанією 1хВet. На ринку навіть ходили чутки, що Сергій Кондратенко мав чи має частку із зазначеною букмекеркою, але довести це поки що не вдалося.

Тепер ключове — у латвійській Royal Pay Europe та кіпрській Startling Limited заставну нерухомість, надану Мегабанком, викупила якась Наталія Джунь. Проте станом на дату придбання, а саме 16 лютого 2023 року, та сама латвійська фірма вже перебувала під санкціями. Чому нотаріус Микола Журавель не перевірив у реєстрі перебування продавця під обмеженнями, незважаючи на те, що без цього не міг би узгодити цю операцію? Забув, мабуть…

Навіщо це подружжю Кондратенка? Щоб вивести й ці кілька об’єктів нерухомості з-під прицілу Мін’юсту та уникнути їх стягнення у дохід держави. Ось і розпродують різне майно. Ймовірно, за попередньою змовою з покупцями та несумлінними нотаріусами.

Далі ще цікавіше. Мегабанк звертається до Антирейдерської комісії Міністерства юстиції, стверджуючи, що таке відчуження сталося незаконно і з метою уникнути санкцій. Після цього зазначена комісія приймає рішення щодо направлення подання на позбавлення свідоцтва цього нотаріуса. Справедливо, адже нотаріус справді мав перевірити, що материнська компанія перебуває під санкціями, та відмовити у проведенні нотаріальних дій.

Але, як виявилося, Мін’юст зараз не може позбавити цього нотаріуса свідчення, адже Вища кваліфікаційна комісія нотаріату, яка здебільшого складається саме з нотаріусів, затягнула розгляд настільки, що вже нема чого й вирішувати.

Поки кваліфікаційна комісія тривала час, нотаріус, який провів ці дії про перереєстрацію, звернувся до суду та отримав рішення про забезпечення позову щодо заборони Мін’юсту та комісії розглядати подання про позбавлення свідоцтва. А ще кваліфікаційна комісія дотягла час до того, що її члени закінчили каденцію. Чистий збіг? А щоб зібрати новий склад комісії, треба провести з’їзд усіх нотаріусів України. А це непросто, тому що президент нотаріальної палати (збори всіх нотаріусів) не хоче цей з’їзд проводити (бо насправді жоден нотаріус не в захваті, що кваліфікаційна комісія взагалі існує). Отже, комісія зараз не повноважна, тому ні нашого конкретного нотаріуса, ні будь-якого іншого не можуть притягнути до відповідальності.

Вимальовується не надто презентабельна картинка: частина нотаріусів по всій вертикалі правовими і не зовсім методами воює на боці підсанкційних осіб, ігноруючи законні вимоги Міністерства юстиції. А судова система допомагає, забезпечуючи їх ухвалами про заборону позбавлення нотаріуса ліцензії. Дуже широке вікно можливостей для всіх, хто планує вивести свої активи з-під санкцій держави, створене окремими представниками цієї держави.