Митник з подарунком у 10 мільйонів та трубним бізнесом: звільнений Володимир Ковтун залишається на плаву


Чиновники з “ролексами”, на жаль, вже давно не дивують українців. І тим паче, якщо мова йде про працівників митниці. Але коли митник з “ролексом”, маєтком в елітному селищі під Києвом та бізнесом з підсанкційним бізнесменом неочікувано отримує подарунок в 10 мільйонів гривень, історія стає дещо цікавішою. Все це про Володимира Ковтуна, якого декілька тижнів тому звільнили з центрального апарату Митної служби України, але який навряд чи засумував від цього.

Володимир Ковтун – в минулому працівник СБУ, який осів на жирних посадах ще з часів президента-втікача Віктора Януковича. Особливо нічим видатним не виділявся, окрім любові до дорогих автівок, годинників та, за певною інформацією, хабарів. Останнє його місце роботи – Департамент боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби. Інформації різного пошибу про нього не просто багато, а якось навіть занадто. Його називають схематозником старої школи, людиною «Сім’ї» (мається на увазі Януковича), а в чиїйсь телефонній книзі він записаний як просто «Вова деньги».

30 березня 2024 року Володимир Ковтун вніс доповнення у свою декларацію, де вказав, що в 2023 році отримав подарунок у грошовій формі на суму 10 000 000 гривень. Від кого такий щедрий дар, Ковтун вирішив зберегти у таємниці. Але важливо сказати, що на дату отримання цих десяти мільйонів він був чинним співробітником Державної митної служби. Отже факт отримання такого подарунку повинен був би дуже зацікавити як внутрішній аудит митниці, так і Національне агентство із запобігання корупції.

Втім відповідь Володимира Ковтуна на питання «від кого гроші», напевно була би дуже банальною – «це подарунок дружини, в якої є успішний бізнес».

І тут він точно не збрехав би. Його дружина Оксана Ковтун є бізнес-партнеркою підсанкційного мільйонера Вадима Єрмолаєва. Нещодавно його ім’я знову голосно почало звучати у ЗМІ через отримання десятків гектарів землі на Одещині під будівництво власної портової інфраструктури, а також тендеру на будівництво військового кладовища, який виграла близька до нього фірма.

Оксана Ковтун співпрацює з Єрмолаєвим одразу по декільком напрямам. Зокрема, вона є власницею 11% акцій в ТОВ «Потоки», в якому підсанкційний бізнесмен є бенефіціарним власником. У фірмі «Аякс-Дніпро», яка зараз записана на Єрмолаєву Ганну Інокентіївну, дружина митника Ковтуна має також 11%.

Отже, поки Володимир Ковтун ловив контрабандистів та порушників митних правил на роботі, його дружина, без жодного докору сумління, поповнювала сімейний бюджет за рахунок грошей особи, на яку накладено санкції Ради національної безпеки і оборони. Вадим Єрмолаєв потрапив у санкційний список через продовження бізнесу в Криму після окупації. Його підозрюють у сплаті податків до Російської Федерації і, таким чином, фінансуванні армії ворога.

Родина Ковтунів має ще один напрямок у бізнесі – виробництво металевих виробів, зокрема труб. Так, Оксана Ковтун володіє 20% акцій у приватному підприємстві «Металоіндустрія». Ця компанія відноситься до групи дніпровських бізнесменів Краснопольських. Головний актив групи – товариство з обмеженою відповідальністю “Науково-виробниче підприємство з іноземними інвестиціями «Укртрубоізол»” (ТОВ НВП з ІІ «Укртрубоізол»).

«Укртрубоізол» було створено у 2000 році. Підприємство є учасником тендерів для державних компаній. Фірма декілька разів була фігурантом журналістських розслідувань щодо корупційних тендерів, вимоги яких були прописані саме під «Укртрубоізол». Одна з останніх негативних згадок – постачання труб для комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» за сильно завищеними цінами.

Власником 27,4% акції «Укртрубоізол» є Микола Кундієв. Він, за інформацією соціальних мереж, є тестем митника Володимира Ковтуна. Співзасновником підприємства він є з 2015 року. Розмір внеску Кундієва в статутний капітал є одним із найбільших серед усіх співзасновників – 17 632 862 гривень.

Отже, як видно, родина Ковтунів з одного боку щільно співпрацює з підсанційним бізнесменом Вадимом Єрмолаєвим, а з іншого – є партнером успішного трубного виробництва.
Подарунок у 10 мільйонів гривень для Володимира Ковтуна не єдиний цікавий факт з його декларацій. Наприклад, в останній звітності він пише, що орендує будинок на 400 кв. метрів у селі Лісники Обухівського району. Власницею житла вказана Володькова Юлія Миколаївна.

Судячи з усього жінка є налагодила непоганий бізнес з оренди, адже цей самий будинок у 2019 році в неї орендував народний депутат та колишній голова Державного управління справами Сергій Березенко. Він, разом з товаришем Денисом Комарницьким, тривалий час вважався так званим «наглядачем» за будівельною мафією Києва.

В кінці липня 2024 року тоді ще працівник Митної служби Володимир Ковтун відзначав своє 45-річчя. За певною інформацією, святкування проходило в пафосному ресторані «Прага» в Києві. На ньому, за даними ЗМІ, були присутні колеги Ковтуна з митниці, зокрема і директор Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Денис Райков.
Свято завершилося доволі «весело», адже привітати Ковтуна прийшли співробітники НАБУ, чим викликали неабиякий ажіотаж серед гостей. Візит набушників завершився обшуками, а за тиждень стало відомо про звільнення Ковтуна з Державної митної служби України.

Володимир Ковтун – це історія про дике сплетіння «смехатозу» на митниці, бізнесу з підсанкційними особами та уникнення люстрації після тривалої роботи на режим Януковича. Чому подібні чиновники залишаються в системі при вже другому президенті після Революції гідності – величезне питання. Але в ситуації з Ковтуном навіть звільнення не відіб’є його від державної годівнички, адже вплив на постачання труб, в тому числі під державні тендери, все ще нікуди не дінеться.