У Чернігові викрили схему з продажу авто для ЗСУ: у справі фігурує фонд заступника голови облради Дмитра Блауша


У Чернігові викрили схему продажу автомобілів, ввезених під виглядом гуманітарної допомоги для ЗСУ. Про це повідомляє поліція області. Як стало відомо “Суспільному” з власних джерел, у справі фігурує благодійний фонд “ДоброДІЯ”.

Його засновником є заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш. Що каже поліція та чому Дмитро Блауш заявляє, що фонд у цій справі – постраждала сторона, — далі у матеріалі.

Що каже поліція

Як йдеться у повідомленні поліції, ввезення з-за кордону у спрощеному порядку позашляховиків у якості гуманітарної допомоги організував один із благодійних фондів. Автівки продавали через “підставних” осіб.

“На інтернет-платформі виставили на продаж одну з завезених з-за кордону автівок Volvo XC60. За позашляховик продавці хотіли отримати 6 500 доларів США”, — повідомляє поліція.

Поліція вилучає авто. Поліція Чернігівської області
Позашляховик вилучили та помістили на штрафмайданчик.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 201-2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або пробаційного нагляду на строк до чотирьох років, або обмеження волі на той самий строк.

Що відомо про фонд та автівку

Ситуацію з автівкою, яка нібито була виставлена на продаж, засновник фонду та заступник голови Чернігівської облради Дмитро Блауш прокоментував так:

“Ця машина, дійсно, заїжджала на наш благодійний фонд “ДоброДіЯ” від наших латвійських партнерів, від Егілса Хелманіса. Це нормальна процедура, коли всі машини, які везуться на військові частини, спочатку завозяться на фонд. Це простіше, аніж зробити необхідні документи від бригад на фронті. Одна з автівок, яка була паном Егілсом (саме він визначає, куди мають бути передані ті чи інші автомобілі) завезена на фонд “ДоброДІЯ” і передана родині Паршукових. Це директор лижної бази, у якого син є військовослужбовцем. І поки цей автомобіль готувався до передачі його сину (це нормальна практика — авто ремонтується, ще щось), ми передали його батьку. Це у нас засвідчено актом на право користування”.

Акт приймання-передачі благодійної допомоги. Дмитро Блауш
Зі слів Дмитра Блауша два дні тому йому зателефонував сам Віталій Паршуков:

“Телефонує мені і каже: “Сталася така історія. Я поїхав на СТО ремонтувати автомобіль, до свого знайомого, але приїхала поліція — забрала його і машину”. На моє запитання, як таке взагалі може бути, сказав, що ця людина, в якої він ремонтував авто, виставила автомобіль на продаж. Хоча ані я, ані керівництво фонду про це не знає, дозволу на це ми не давали”, — розповів Дмитро Блауш.

“Суспільне” також звернулося за коментарем до Віталія Паршукова. Він підтвердив те, що дійсно отримав автомобіль та ремонтував його. Щодо інформації про СТО та історію з оголошенням про продаж авто говорить так:

“Я не знаю, яке СТО. Я ремонтував машину і все: там багато чого треба було замініти. Деталі купляли то в одному місці, то в іншому — мені люди допомагали. А, хто там що написав, що виставляється вона (оголошення про продаж авто, — ред.), я не знаю”, — сказав Віталій Паршуков.