Столичний пологовий будинок платив зарплату 17 неіснуючим працівникам

Сергій Цемашко / фото: Київський міський пологовий будинок №6

Дніпровський районний суд ухвалив вироки двом працівницям Київського пологового будинку №6, які були причетні до корупційної схеми з привласнення державних коштів. У рамках цієї схеми пологовий будинок протягом більше ніж року сплачував зарплати 17 вигаданим працівникам медичного закладу. Ці особи отримували премії та оплачувані відпустки, однак ніколи не з’являлися на робочому місці. У результаті держава зазнала збитків у розмірі 4,5 млн грн.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Дніпровський районний суд виніс вироки виконувачці обов’язків бухгалтерки Ірині Степанець та старшій медичній сестрі Аліні Бойко Київського пологового будинку №6 у справі про нарахування 4,5 млн грн зарплатні вигаданим працівникам пологового будинку. Обидві пішли на угоду зі слідством і отримали рік іспитового терміну.

На думку прокурорів, директор Київського пологового будинку №6 Сергій Цемашко організував схему із заволодіння державними коштами — заробітну плату нараховували людям, які насправді не працюють у столичному пологовому будинку. За інформацією правоохоронців, до схеми він долучив працівників пологового будинку, зокрема виконувачку обов’язків бухгалтерки, яка нараховувала кошти «працівникам», та старшу медичну сестру, яка вносила в документи інформацію про відпрацьований час своїх «колег».

Усього у пологовому будинку нарахували 17 «мертвих душ». Їм виписували премії, платили зарплати та оплачувані відпустки. За підрахунками слідчих, у період з січня 2021 року по березень 2022 року вигадані працівники отримали 4,5 млн грн з українського бюджету.

Люди, які нібито працювали у пологовому будинку, не отримували вкрадені кошти. Учасники схеми знімали кошти з їхніх карток та ділили між собою.

Про цю схему повідомив сам директор Сергій Цемашко. Він виграв конкурс на очільника лікарні та почав працювати директором там з 2020 року. Під час повномасштабного вторгнення у березні 2022 року він виявив, що невідомим йому людям нараховується заробітня плата і повідомив про це в поліцію.

На думку Цемашко, організаторами схеми були начальниця відділу кадрів Наталія Б., яка працювала в лікарні 10 років, заступниця директора з економічних питань Анжеліка В., чий стаж сягав уже 19 років, і головна бухгалтерка Ірина Степанець — єдина з цієї трійки, хто прийшов уже в часи нового директора.

Серед цієї трійки до суду потрапила тільки Степанець.

За версією поліції, яка почала розслідувати цю справу, організувала схему саме начальниця відділу кадрів Наталія Б, яка зараз оголошена в розшук і переховується за кордоном. Але потім у поліції цю справу забрало Бюро економічної безпеки за керівництва Офісу Генерального прокурора і відтоді підозру отримав сам Сергій Цемашко.

Слідчі вважають, що Цемашко не міг не знати про корупційну схему під його носом, за його керування 10 з 17 «мертвих» душ були працевлаштовані, а Цемашко повідомив про схему, щоб приховати свою причетність до крадіжки коштів. Суд над Цемашко досі триває.

«Мені складно сказати, чому прокуратура вручила підозру саме мені. Мотиви цього переслідування мені невідомі. Можливо це необхідно для статистики, а можливо це замовлення для чогось іншого. Але я точно знаю, що я непричетний до розкрадання цих коштів. Про це знають і люди, які розкрадали ці кошти, але вони не будуть зізнаватися», — каже Цемашко журналістам.

Адвокат головного лікаря звинувачує БЕБ у тому, що його клієнта підозрюють у злочині.

«У мене є дві версії, чому БЕБ причепилось до Сергія Васильовича. Перша — їм це потрібно для звітності, показати, як вони гарно викривають корупціонерів. І друга — БЕБ у змові з колишньою головною бухгалтеркою. Але перша версія ймовірніша»,— коментує справу адвокат Сергій Жиліч.