Ексзаступника директора Одеського порту Ігоря Сіренка звільнили від покарання та компенсації збитків за недбалість


Колишнього першого заступника директора ДП «Одеський порт» Ігоря Сіренка звільнили від кримінальної відповідальності за недбалість, яка призвела до збитків у розмірі 2,33 млн гривень.

Як з’ясували ЗМІ, вирок виносив суддя Приморського райсуду Костянтин Іоніді, а обвинувачення підтримував прокурор Максим Чорний.

Перший заступник директора порту, після призначення на посаду в 2019 році, неналежно виконуючи свої службові обов’язки, звільнив ТОВ «Санмобіл» (депутата Одеської ради від ОПЗЖ Олександра Едельмана) від сплати орендної плати за користування складськими приміщеннями «Червоних пакгаузів», загальна площа яких становила майже 7 тис. кв. м. Там зберігалися автомобілі, які завозилися з США.

Встановлено, що протягом квітня-грудня 2019 року ТОВ «Санмобіл» використовувало нерухомість, що належить до державної власності, саме для зберігання нерозмитнених транспортних засобів, які прибували на територію України через Одеський морський порт.

Внаслідок недбалості Сіренка до державного бюджету не надійшли грошові кошти в розмірі 2,33 млн гривень, а на розрахунковий рахунок ДП «Одеський порт» – 916 тис. гривень, що більше ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, та є тяжкими наслідками.

Кримінальне провадження, відповідно до повторного автоматизованого розподілу, 16 листопада 2023 року потрапило до судді Іоніді. Після цього захисник подав клопотання про звільнення від відповідальності у зв’язку з тим, що з моменту вчинення злочину пройшло вже п’ять років. Цивільні позови в кримінальному провадженні не подавалися. Суд ухвалив рішення закрити справу, а процесуальні витрати в 12,3 тис. гривень поклав на державу.