12 друзів корупціонера Мартинюка: хабарі в судах, продаж дітей-сиріт і “Галя Балувана”


Журналістські розслідування корупційних схем головного ревізора-інспектора відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби України у Хмельницькій області Вадима Мартинюка дали свої результати. Він з тріском вилетів з лав ДПС.

Втім, як кажуть, горбуна тільки могила виправить. Теж саме у Вадима з корупційними оборудками: схеми то його все. Раніше, огорнувшись мантією волонтера, він вештався за кордонами. І замість Польщі, звідкіля по паперам має возити гуманітарну допомогу, катається австрійськими Альпами та іспанською Пальма-де-Майоркою. А впольовану гуманітарку замість направлення за призначенням він преспокійно скидав у магазини. Справа наразі розслідується Державним бюро розслідувань.

Раніше Мартинюка за певний відсоток кришувала начальниця Головного управління ДПС у Хмельницькій області Ірина Зленко, що відома своєю дружбою з силовиками. Втім вона втратила відчуття землі під ногами та оголосила війну головному податковому депутату країни Данилу Гетьманцеву та в.о. голови Державної податкової служби Тетяні Кірієнко. Результатом протистояння стало звільнення Зленко. І тепер Мартинюка прикривати особливо нікому.

Разом із тим ексфіскал-псевдоволонтер не падає духом і з неабияким завзяттям будує свій бізнес. У Мартинюка росте мережа торгових точок як гриби після дощу. Але роздрібна торгівля для колишнього податківця, що звик куралесити елітними курортами Європи та світу, – це сльози. Тож з’явилася в його голові нова схема – торгівля дітьми-сиротами. З цією метою він заручився підтримкою такого ж корупціонера-хабарника, любителя хильнути за кермом, заступника мера Хмельницького Михайла Кривака, якому люб’язно віддали бюджети шкіл міста. До речі, чиновник кроку не зробить без згоди згори – мера Хмельницького Олександра Симчишина.

У схемі з сиротами також начальниця Служби у справах дітей Хмельницької міської ради Світлана Дика (яку підлеглі називають старою радянською мілфою), яка розпочинала свою корупційну кар’єру у тісній зв’язці із своєю колишньою шефинею – Ніною Магур. Дві винахідливі пані закрутили цілий лототрон для аферистів у Службі у справах дітей: продаж дітей закордон на поталу хтивим іноземцям, усиновлення ледве не для продажу на органи, видача різних довідок, за допомогою яких дітей позбавляли належних їм квартир, нібито продаж квартири був «на користь дитини» насправді – на користь того, хто занесе більше. За допомогою Магур і Дикої колишнє подружжя зводило один з одним рахунки, роблячи полем битви безневинних дітей, чорні нотаріуси обстряпували оборудки з нерухомістю, процвітав ринок дитячої порнографії.

Сторожили Служби кажуть, що одного прекрасного дня Світлана Дика вирішила, що більше не хоче ділитися із Ніною Магур коштами і впливом, а тому просто злила останню у правоохоронні органи. Так, Ніну Магур викрили на продажу дітей за кордон і спіймали на хабарі, а Світлана Дика отримала бажану посаду очільниці Служби у справах дітей і використовує своє становище вже виключно для особистого збагачення.

Куди ж у аферах над дітьми без керівника закладу освіти. Такий у колоді Мартинюка теж наявний – директор Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей №17» Вадим Пірог, якого просто споюють і, поки той під зеленим змієм, проводять всі необхідні угоди через навчальний заклад.

Цілком зрозуміло, що в цій когорті схемщиків потрібне ще одне кільце– хто б розрулював усі питання в разі шухеру. Всі питання по судах вирішує давня коханка Мартинюка, донька колишнього заступника начальника УВС Хмельницької області – Олександра-Вікторія Валеріївна Горбатюк, колишня підлегла Вадима Мартинюка. Жінка “рішає” йому все по судовій вертикалі на рівні місцевого та апеляційного судів. Благо, для Горбатюк це не проблема, так як працює вона в Хмельницькому апеляційному суді.  Особливо, коли тобі допомагає така ласа до грошей суддя Хмельницького міськрайонного суду Оксана Заворотна. Може інші судді і вважають себе прислужниками Федміди, але у Заворотної є інше божество – гроші. Бажано, долари та євро, за чутками, мадам у мантії нехтує національною валютою.

За гроші Заворотна «навертить» вам будь-яке диво, яке на голову не налізе навіть суддям апеляції, закриє очі на керування авто напідпитку, швидко розрулить не тільки бізнесові, а й сімейні питання. Взяти, до прикладу, нашого старого знайомого Мартинюка, якому у спорі про розлучення з дружиною, «допомогла» Заворотна. Цікаво скільки вартує подібна лояльність? Чи по старій пам’яті з Горбатюк обійшлося малою кров’ю і невеликими підношеннями? Звісно, що то риторичне питання, кажуть, що «ставка» Заворотної за допомогу ледве не найбільша у Хмельницькому міськрайонному суді. Не зайвим буде зазначити, що спритна Заворотна організувала схему по уникненню від мобілізації на кшталт екс-голови Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександра Боярського, який за 2022-2023 рр. ухвалив більше 1000 рішень щодо встановлення місця проживання з батьком.

Зате під час кваліфікаційного оцінювання Заворотна дуже вдало прикидається білою овечкою аби раніше строку її не турнули з посади, адже заробляти гроші недалека служниця Феміди може тільки з хабарів.

Але повернемося до Горбатюк. Вона досі сліпо вірить казкам Мартинюка про одруження, що вирішує йому навіть його особисті суперечки в судах з колишньою дружиною. Втім, екс-фіскал, який уже 5 років як розлучений, не квапиться виконувати обіцяне і продовжує лінію «потім-потім, не на часі». До того ж за словами екс-підлеглих Мартинюка, Вадим любить молоденьких, що тільки-но досягли повноліття. Наприклад, зараз у нього нова пасія, модель, що днями відсвяткувала своє 18-тиліття, Ангеліна Думна, яка постійно «палить» їх відносини фоточками в Інстаграмі.  Зокрема, на благодійних вечірках у Вінницькому шинку всіх блатних «Гостевія».

До речі, Думна без прав керувала Range Rover Мартинюка та в’їхала у нову Audi Q8. Інцидент «аби без поліції» обійшовся винуватцям в 10 000 дол., які той віддав готівкою без вагань. Дороговартісна така любов. Але тут питання: звідки у нібито безробітного – колишнього податківця гроші на таке розкішне життя?

Утім, варто трохи підняти завісу – і все стає явним. Окрім свого основного бізнесу 6 торгових точок «bc» (назву скомуніздили у німецької мережі dc, просто літера в інший бік дивиться – прим. Авт.), останню, до речі, він відкрив 21 вересня 2024, він отримує доходи від лісопилок, які оформлені на земляка Шупера. Ще одним з «бізнесів» колишнього податківця є йому добрі знайомі здирництво, рейдерство, хабарництво, шантаж. Також ця людина, якщо її можна так назвати, без докорів сумління використовує Службу у справах дітей як інструмент для власного збагачення.

Як раз тут у нагоді Мартинюку і стає Світлана Дика. Розрахунок у хмельницьких Боні і Клайд доволі простий – Мартинюк підшукує клієнтів (беззахисних дітей, у власності яких є квартира, та жадібних дорослих, які не гребують прибрати квартиру до власних рук), а Дика продавлює висновки, що відчуження квартири не суперечить інтересам юних власників. Отак, діти, що лише починають своє життя, залишаються без свого законного житла, а дорослі користуються їхнім беззахисним становищем.

Розрахунок тут простий: Вадик розповідає всім, що він скоро повернеться на посаду і все буде як раніше, крім того зараз його колишню посаду обіймає своя людина – Віталія Гарматюк.

Вона на посаді головного державного ревізора-інспектора з питань запобігання та протидії корупції ГУ ДФС у Хмельницькій області виконує будь-які накази Мартинюка, навіть зовсім протизаконні. А він, як годиться не цурається нічого від блокування податкових накладних до ледь не прямого рекету бабусь на вулиці, які торгують квітами.

Сам же Мартинюк воліє в цих схемах не світиться, і часто відправляє на переговори своїх друзів псевдо-комерсантів Романа Кордона та Ярослава Кулака, які дотичні до загальнонаціональної марки вареників та пельменів «Галя Балувана». Щонайменше дивно, як королева напівфабрикатів «Галя Балувана» зв’язалася із такими халамидниками-негідниками. Поважна «Галя» має краще слідкувати за своїм іміджом, не здивуємось, якщо задля економії коштів Роман Кордон та Ярослав Кулак «ліплять» пельмені із начинкою з котячого фаршу, «катають» млинці з мишей, «крутять» шаурму з собак. За нашими джерелами, у м. Хмельницькому споживачі мережі «Галя Балувана» часто купують напівфабрикати із сюрпризами: то волосся у домашньому морозиві, то протерміновані котлети, то розморожені у кашу шоколадні сирки.

По суті Кордон та Кулак є такими самими любителями “порєшать” та “віджати” як і сам Мартинюк.  І хоча вони обидва підлягають під мобілізацію, це не заважає їм колесити Європою та спокійнісенько ганяти каву в цукерні «Потоцький», не боючись ніяких ТЦКшників. У той час, коли Хмельниччина щодня ховає своїх найкращих синів, вони дружно беруть участь в розпилах бюджетів та віджиманні бізнесів. Пацани, можна сказати, на убой щоденно працюють аби ледь не щодня зависати в місцевих стриптиз клубах та елітних саунах із повіями. Одним кулі та сирі окопи, іншим – омари та лакшері курорти. Така вона рівність серед рівних по-хмельницькі.


Чули про Едипів комплекс? Ярослав Кулак знає про нього не за чутками. А це і не дивно, оскільки Ярославчик має хтиву мамусю, яка душить його своєю гіперопікою з самого дитинства, адже виховує «єдине чадо» з 5 років сама. Мама-Кулак часто називає свого синочку-корзиночку єдиним чоловіком у своєму житті, і дай Бог, щоб лише у якості члена родини, а не у сенсі статі. Але в кожного свої психо-статеві вади. Ярослав же виріс типовим мажором-матусиним синочком, що не приймає рішень без своєї матусі.

До речі, Кулак гідна частина оточення Мартинюка. Він теж позивається до своєї рідної дитини за декілька тисяч гривень аліментів. А з моменту повномасштабного вторгнення Кулак навіть переплюнув свого кореша – колишнього фіскала Вадима Мартинюка в закордонних вояжах. Де змогли побувати звичайні українці з моменту повномасштабного вторгнення? Велике щастя, якщо у Карпатах, але Кулак себе до звичайних не відносить. Бій Усика в Польщі, медовий місяць на Мальдівах, Австрія, Франція, Італія, Іспанія, Санторіні, на фоні таких закордонних вояжів відпочинок у Буковелі кожних вихідних в Емілі резорт не здається аж настільки разючим. Цікаво, як цілком придатний до служби Кулак виїжджає закордон? Певно, так само, як і його друг Вадим купує довідки щирого волонтера, сипле баксами направо і наліво у казну ТЦКашників, підмазує єврики до прикордонної служби.

Наші джерела у правоохоронних органах повідомляють, що Кулак, Кордон та Мартинюк вдаються до залякування оточення колишньої дружини Мартинюка. Наприклад, надсилають погрозливі повідомлення жінці та її подружкам, і, навіть, систематично чинять тиск на адвоката колишньої дружини екс-фіскала. Неочікувана київська адвокатша, певно, і не думала про такі сюрпризи від хмельницьких маргіналів, а тому регулярно нарікає у своїх соціальних мережах на компанію друзів родом з 90-х, які і залякують її, і ріжуть колеса її авто, і підкараулюють її, і чинять напади на неї. Дружно побажаємо пані адвокату сили, наснаги та терпіння у боротьбі з нахабними скуфами, адже поки що вона вдало тримає натиск та не зливає свою клієнтку компашці Мартинюка.

Добре, що завдяки кусючій адвокатші та стійкій колишній дружині нарешті похитнулася впевненість Мартинюка у власній безкарності. Щиро кажучи, наша редакція доклала багато зусиль або показати Мартинюку його нікчемність та безпорадність, але завжди приємно, коли хтось ще може дати копняка Вадимчику та його друзям.

Варто зазначити, що дружба цієї трійці не безкорисна. Кордон і Кулак через посередництво Мартинюка отримують «бронь» від мобілізації, податкову «кришу» в ухиленні від сплати податків, дохід від схем. Можливість виводити незаконно нажите за кордон парочці, можливо, не просто друзів Кордон-Кулак надає ще один давній корєш Мартинюка, так званий Юрген Носке. Останній нібито громадянин Німеччини, насправді ж, простий Юра, громадянин РФ, через якого напряму Мартинюк, Кордон і Кулак відмивають гроші, а Вадимчик навіть не цурається показувати ці оборудки у своїх деклараціях.

Своєю чергою Мартинюк від друзів, окрім систематичної данини за діяльність, отримує сліпих виконавців, яких направляє на переговори до людей, яких остерігається або не довіряє, думаючи, що це можуть бути агенти ДБР.

Таке собі оточення друзів. Єдине, що їх поєднує з героями фільму – порушення закону. Тільки в одному випадку це високопрофесійні шахраї, які грабують казино, а в іншому залежні один від одного корупціонери-схемники, що роздирають бюджети воюючої країни, добиваючи її ліпше будь-якого окупанта.

Залишити відповідь