Бізнес-партнер Козицьких досі володіє нафтовим терміналом у Росії, – Тука


Чеський мільярдер Карел Комарек, який разом із українським підприємцем Зиновієм Козицьким володіє нафтогазовою компанією “Горизонти”, продовжує контролювати російський нафтовий термінал “Самара” через афільований нідерландський офшор.

Про це з посиланням на дані публічних реєстрів Чехії та Нідерландів повідомляє колишній очільник Луганської ОВА Георгій Тука у своїй колонці на сайті gordonu.ua.

Він нагадав, що ТОВ “Горизонти” на 20% належить батькові голови Львівської ОВА Зиновію Козицькому, на 80% – чеському мільярдеру Комареку, багаторічному партнеру “Газпрому”, який остаточно розірвав стосунки з російським газовим монополістом лише влітку 2024 року – під тиском 10 санкційного пакету ЄС та влади Великої Британії.

Також Георгій Тука спростував нещодавню заяву компанії Комарека MND про те, що вона продала нафтовий термінал у Росії у 2022 року.

“Це ж люта брехня, панове Комарек і Козицькі. Прості питання: хто став новим власником? Коли продається актив вартістю $100 млн, це комунікується, про це розповідається, даються пояснення. Ну це ж просто аксіома бізнесу! А в нашому випадку в жовтні 2022 року один нідерландський офшор у “МНД САМАРА ХОЛДИНГ Б.В” просто передав актив іншому офшору, “Фратрон Інвест Б.В”, який знаходиться за тією самою адресою. Підкреслюю: за тією самою адресою!” – заявив ексочільник Луганської ОВА.

В якості підтвердження він навів дані чеських і нідерландських реєстрів. Так, Тука зазначив, що у квітні 2022 року в Чехії була створена компанія “Фратрон Інвест с.р.о”, клон нідерландського офшору, на який наразі записаний термінал “Самара”. Засновником чеської компанії є Павел Шварц, який упродовж 13,5 років був директором стратегічних проєктів материнського холдингу Комарека KKCG, а у вересні став не лише директором чеського “Фратрон Інвест с.р.о”, але й нідерландського “Фратрон Інвест Б.В”.

Також Георгій Тука зазначає, що свою назву нідерландський “Фратрон” змінив у вересні 2022 року, незадовго до зміни власника “Самари”. До цього цей нідерландський офшор мав назву KKCG Director 1 B.V., а його директором навіть був особисто Карел Комарек.

“Отже, що сталося. У Комарека був офшор, який не використовувався. У звіті “МНД-енергосторідж” за 2018 рік він в переліку афільованих і значиться як “у ліквідації”. Адреса та сама, що й у “Фратрон Інвест Б.В” і МНД “Самара”. Фактично ж цю KKCG Director 1 B.V. не ліквідували, а в 2022 році відновили, змінивши назву і реєстраційний номер – для того, щоб записати на неї російський актив. Тобто згідно з РФ-ними реєстрами, Комарек залишається власником “Самари” і зараз. Таким чином, родина діючого голови ОВА є партнером власника російського нафтогазового бізнесу”, – пише Георгій Тука.

На думку колишнього губернатора Луганщини, наведені факти повинні стати підставою для відкриття кримінального провадження і санкційної справи, які повинні ініціювати СБУ та РНБО.