Детективи НАБУ виконали ухвалу ВАКС і відкрили справу проти голови “Укренерго” Кудрицького


Голова “Укренерго” заявив, що ставиться до початку такого кримінального розслідування як “до спроби створити інформаційний привід і вкид”.

Національне антикорупційне бюро повідомило про те, що розпочало кримінальне провадження стосовно голови “Укренерго” Володимира Кудрицького на підставі ухвали Вищого антикорупційного суду, передає Комерсант-Україна.

“На підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 17.07.2024 детективи Національного бюро внесли відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 209 КК України (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, – ред.) у терміни, передбачені чинним законодавством”, – повідомили в НАБУ у відповідь на запит видання Комерсант-Україна.

У Бюро уточнили, що заяву про ймовірне вчинення кримінального правопорушення Кудрицьким, НАБУ зареєструвало “після її надходження”.

ВАКС зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження проти голови “Укренерго” Кудрицького за корупційними статтями.

У тексті Ухвали ВАКС від 17 липня, вказано, що оскаржувалася бездіяльність уповноважених осіб НАБУ щодо “невнесення до ЄРДР відомостей про можливе вчинення головою правління НЕК “Укренерго” ОСОБА_8 (Кудрицький, – Ред.) кримінальних правопорушень, передбачених ст. 209, ст. 364, ст. 368 КК України, що, відповідно до положень ст. 33-1 КПК України, з урахуванням положень п. 2 ч. 5 ст. 216 КПК України, належать до підсудності Вищого антикорупційного суду”.

У ЗМІ є інформація про кілька різних обставин, які стосовно діяльності голови “Укренерго” Кудрицького розслідує НАБУ:  формування безнадійної заборгованості для НЕК “Укренерго” через безоплатне постачання електроенергії компанії “Юнайтед Енерджі”,  закупівля декількох сотень бронежилетів за завищеною вартістю.

За словами самого Кудрицького справа, яку відкрити НАБУ зобов’язав ВАКС саме 17 липня, стосується закупівлі держкомпанією бронежилетів.

До початку такого кримінального розслідування, голова “Укренерго” заявив, що ставиться, як “до спроби створити інформаційний привід і вкид”.