"Космічні темпи збагачення": начальник управління стратегічних розслідувань Нацполіції у Рівненській області Богдан Подсоха за 9 років збільшив статки у 42 рази

 

230 000 доларів готівкою. Дружина, вдягнена в найдорожчі бренди світу. Син навчається у Лондоні. Можна подумати, що це красиве життя якогось бізнесмена. Але ж ні. Всі ці блага може собі дозволити звичайний поліцейський з Рівного Богдан Подсоха.

Богдан Подсоха родом із Харкова. До 2017 року працював в місцевому Департаменті захисту економіки Національної поліції. Згодом переїхав у Суми. І ось зараз він є начальником Управління стратегічних розслідувань у Рівненській області.

За останні 9 років еволюція статків поліціанта просто вражає. Якщо в декларації за 2015 рік Богдан Подсоха задекларував 5500 доларів готівки і 530 000 гривень готівкових коштів дружини, то у фінансовій звітності за 2022 рік Подсоха показав аж 130 000 доларів своєї готівки і 100 000 доларів дружини. Такому збагаченню може позаздрити будь-який бізнесмен, що вже казати про державного службовця.

Ще коли Подсоха переїжджав працювати в Суми у 2018 році, місцеві журналісти задавались питанням, як у простого поліцейського може бути настільки багата декларація. Тоді він розповідав, що основним годувальником у їхній родині є дружина, яка має бізнес:

“Мені приховувати нічого. Усі мої статки та статки моєї родини задекларовані в моїй декларації. Ці гроші – 3,5 млн грн  – були отримані моєю дружиною в минулому році від продажу недобудованого будинку та земельних ділянок. Цими грошима вона поділилась зі мною згідно із договором про розподіл майна. Моя дружина є не бідною людиною, вона є власницею медіа-бізнесу в Харківській і не тільки в Харківській областях. Вона заробляє близько мільйона гривень щорічно. І це також відображено в моїй декларації”.

Згідно з даними реєстрів та інформації з соцмереж, Анна Подсоха (чи то Золочевська, як вона вказує себе на Facebook) є власницею видання про дитячу моду, має інтернет-магазин з продажу дитячого одягу, а також очолює громадську організацію “Слобожанське сузір’я”. Навряд чи випуск глянцю в Харківській області можна вважати мегауспішним бізнесом, який приносить мільйони. Як власне і продаж одягу невідомих брендів.

Однак Dior, Balenciaga, Manolo Blanik – це те, чому віддає перевагу Анна Подсоха у своєму гардеробі. Виглядає жінка досить ефектно і не приховує від підписників ані свого тіла, ані бажання бути відвертою. Деякі фотографії скоріше підходять для сервісу Onlyfans, ніж для відкритої сторінки дружини поліцейського.

Варто зауважити, що 10 років тому жінка мала зовсім інший вигляд. У відео з дитячого фестивалю “Слобожанське сузір’я” впізнати теперішню Анну Подсоху вкрай важко. Очевидно, що із зростанням статків родини, зовнішність жінки поліцейського почала змінюватись в геометричній прогресії.

В інтерв’ю для сумського видання у 2018 році Богдан Подсоха розповідав, що дружина нібито заробила 3,5 млн гривень від продажу недобудованого будинку. Насправді це брехня. Адже садовий будинок на 200 квадратів не зник з декларації Подсохи навіть у 2022 році, а отже його ніхто не продавав. Те саме стосується земельних ділянок: всі вони залишаються у власності родини і зараз.
Зараз дружина Богдана Подсохи змінила своє прізвище у соціальних мережах на Золочевська, при тому в деклараціях він продовжує її вказувати як Анну Подсоху. Відповідь може критися у тому, що в 2016 році подружжя мало розлучитися. У судовому реєстрі є декілька документів, які свідчать про те, що Подсоха подавав на розлучення та на поділ майна. Однак, з подальших судових документів так і не зрозуміло, чи розлучилась пара насправді і чому жінка зараз веде свої соцмережі під іншим прізвищем та ще й з настільки відвертими світлинами. Можливо, кмітливий Богдан Подсоха вирішив залишитися одруженим для того, аби легко можна було переписувати майно на формальну дружину.

У будь-якому випадку, 2023 рік для Анни Подсохи виявився вкрай вдалим, адже жінка стала щасливою власницею квартири в Рівному. Саме в цьому місті, нагадаємо, зараз працює поліцейський Богдан Подсоха. Квартира розташована в житловому комплексі «На щасливому» і має 88 квадратів площі.

З оголошень про продаж нерухомості в цьому ЖК можна дізнатись, що вдвічі менша квартира вартує тут близько 2,5 млн гривень. Тож очевидно, що свої апартаменти дружина рівненського поліцейського виклала значно більше.

Хоча зараз Богдан Подсоха працює у Рівному, він зберігає гарні стосунки з колишніми колегами з Сум. Наприклад, у 2020 році він продав автомобіль Мерседес Андрію Коморному, який працював з ним у Департаменті стратегічних розслідувань Сумської області.

А у 2022 році, автомобіль Infiniti, записаний на Анну Подсоху, був проданий Ірині Коморній, яка судячи з декларації сумського поліцейського, може бути його матір’ю, адже вони мають квартиру у спільній власності.

Цікаво, що у листопаді 2021 році Богдан Подсоха був присутній на представленні нового начальника поліції Сум Сергія Чижа. До цього Чиж працював у Харкові – рідному місті Подсохи. ЗМІ писали, що на цьому заході також був помічений такий собі Олексій Клиценко на прізвисько «Гімнаст». Він нібито є правою рукою вора в законі Сергія Лисенка, відомого в кримінальному світі як «Льора Сумський». Журналісти писали, що Богдан Подсоха був одним із тих, хто гарантував безпеку «Гімнаста» під час його візиту до Сум.

То, може, зв’язки з кримінальним світом поліцейського і є відповіддю на питання, чому його статки зростають як на дріжджах? І мегауспішний медіабізнес дружини є просто красива казочка для відводу очей?

У Анни і Богдана Подсох є спільний син Артур. Зараз він навчається у Лондоні та вивчає політику і соціологію. В одному з подкастів юнак розповідає, як все життя мріяв вчитися саме у цьому місті. Також він додає, що винаймає собі окрему квартиру, а не живе у гуртожитку, як зазвичай роблять студенти. З соціальних мереж Артура Подсохи видно, що він веде активний спосіб життя, в тому числі відвідує мітинги на підтримку України. Судячи з усього, 21-річний син українського поліцейського не має роботи в Лондоні, а отже, квартиру очевидно для нього орендують батьки.

Богдан Подсоха зараз працює на посаді начальника Департаменту стратегічних розслідувань у Рівненський області. Цей департамент займається в тому числі і справами, пов’язаними з бурштиновою мафією. За певними даними, Подсоха активно залучений в роботу по бурштинокопачам, щоправда, не в плані боротьби з ними, а скоріше з фінансової точки зору. Простіше кажучи, за закриття очей на напівкримінальні теми, Подсоха отримує від нелегального бізнесу свій відсоток. Звідси й тонни готівки, і, ймовірно, можливість купити квартиру, яка була оформлена в липні 2023 року на дружину Анну Подсоху.

Кейс Богдана Подсохи, який розповідає про успіхи бізнесу дружини, це вже майже анекдотична історія. У цьому він не поступається колишньому начальнику одеського військкомату Євгену Борисову, який запевняв, що віллу в Іспанії придбала його успішна дружина-бізнесвумен. Усі ці приклади, на жаль, доводять, що корупція в Україні процвітає навіть під час війни. І для того, аби правоохоронці припинили розповідати про те, що багатіють виключно за рахунок успіхів рідних, потрібно ще дуже багато часу.