На початку червня 2014 року Афанасьєв у змові з іншою невстановленою особою, погодився на участь в організації незаконного переправлення групи нелегальних мігрантів, шляхом їх доставлення з міста Біла Церква Київської області на територію Закарпатської області. На кордоні їх мали зустріти провідники у Румунію. З цією метою Афанасьєв підшукав Renault Kangоo, на якому 17 червня він виїхав з Білої Церкви з двома громадянами Ефіопії. Він доставив іноземців в район автовокзалу міста Хуст, де передав їх невстановленій досудовим розслідуванням особі.

На банківську картку Афанасьєв отримав сім тисяч гривень як плату за його участь у вчиненні злочину на каналі нелегальної міграції. У ніч з 20 на 21 червня 2014 року громадяни Ефіопії прибули в район державного кордону. Близько 7 години ранку їх затримав прикордонний наряд на території Вишківської селищної ради.

В суді Афанасьєв своєї вини не визнав, зазначивши, що на початку червня 2014 року у питаннях своєї роботи для розв’язання ділових питань поїхав у Київ. На прохання знайомого, який відбував покарання у в’язниці, він телефоном познайомився з чоловіком, який також відбуває покарання. Спілкуючись з ним, Афанасьєв мав намір заробити гроші, шляхом перевезення пасажирів по території України.

Одного дня він отримав пропозицію перевести двох пасажирів з Білої Церкви до Закарпатської області. Погодившись, він підібрав двох темношкірих чоловіків у Київській області та перевіз їх до міста Хуст. При цьому він стверджував, що ніякі кошти він не отримував за перевезення і нелегальними мігрантами вони не були.

Дослідивши зібрані докази Хустський районний суд визнав Євгена Афанасьєва винним за ч. 3 ст. 332 КК та призначив покарання у вигляді сім років позбавлення волі з конфіскацією майна. Строк відбування покарання засудженому обраховувати з 23 травня 2022 року, тобто з моменту його фактичного затримання.