Нардепи катаються на елітних авто й не декларують їх, – ЗМІ


Народні депутати України під час повномасштабної війни продовжують оновлювати свої автопарки, часто оформлюючи нові автомобілі на своїх родичів або афілійовані компанії, щоб уникнути їх декларування.

У новому розслідуванні журналісти Bihus.Info виявили декілька випадків, коли політики користуються дорогими автомобілями, які не внесені в їхні офіційні декларації.

Наприклад, депутат від групи “Довіра” Сергій Мінько прибуває на засідання парламенту на новому BMW X7 2022 року випуску. Автомобіль було придбано навесні 2024 року, коли ціни на подібні моделі починалися з 90 тисяч доларів. Цей автомобіль не зазначений в декларації депутата. Однак це не єдина нова розкішна покупка в його автопарку. Журналісти зафіксували, що Мінько виїжджає зі свого заміського маєтку також на Mercedes GLE 53 AMG 2023 року випуску, вартістю щонайменше 120 тисяч доларів. Обидва автомобілі оформлено на компанію “Агрорекавері”, яка належить сестрі депутата Ірині Гришиній. Ця компанія зареєстрована у квітні 2024 року і спеціалізується на вирощуванні зернових культур. Відтоді на фірму почали реєструвати дороговартісні автомобілі.

У коментарі ЗМІ Сергій Мінько заявив, що усі активи, що підлягають декларуванню, він внесе в декларацію за 2024 рік.

Схожа ситуація спостерігається й у іншого депутата — Сергія Мандзія з партії “Слуга народу”. Він пересів на новий Toyota Land Cruiser Prado, вартістю близько 55 тисяч доларів, який зареєстрований на компанію “Системи для бізнесу 2”, власником якої, згідно з документацією, є сам Мандзій. У відповідь на запит журналістів депутат зазначив, що автомобілем користується на правах оренди, а відповідну інформацію згодом відобразить у декларації.

Ще один представник “Слуги народу”, Богдан Кицак, також не декларує автомобіль, яким користується. Його помітили за кермом Toyota RAV4 2023 року випуску, вартістю від 36 тисяч доларів, зареєстрованій на його матір — 69-річну пенсіонерку. Незважаючи на те, що мати Кицака з початку повномасштабного вторгнення Росії не проживає в Україні, вона, за словами депутата, придбала автомобіль за гроші, отримані від продажу нерухомості. Спочатку парламентар заперечував наявність авто, але згодом підтвердив, що внесе цей автомобіль у декларацію.

Найдорожче оновлення автопарку було здійснено депутатом від групи “За майбутнє” Анатолієм Урбанським. Його дружина Олена Урбанська придбала новий Mercedes-Benz G 63 AMG за 8 мільйонів гривень (близько 192 тисяч доларів). Однак дохід родини в 2023 році був удвічі меншим за вартість автомобіля, тому ймовірно, що кошти на покупку були витрачені з родинних заощаджень. У відповідь на запит журналістів щодо доцільності такої покупки Урбанський зазначив, що його родина також надавала благодійну допомогу армії та цивільним під час війни.

Залишити відповідь