Суд заарештував спільника скандального Хейла з Міненерго Сергія Пилипчука


Вищий антикорупційний суд (ВАКС) узяв під варту довірену особу ексзаступника міністра енергетики Олександра Хейла – Сергія Пилипчука. Він був у складі групи з трьох осіб (одна з яких, власне, Хейло), яка планувала отримання хабара на суму $500 тис. За даними слідства, саме через Пилипчука передавали гроші.

Про це свідчить трансляція засідання ВАКС. Самому Хейлу ще не обрали запобіжний захід, суд розглядає клопотання.

Водночас Пилипчука взяли під варту в залі суду. Альтернатива – 65 мільйонів гривень застави. Під час свого виступу Пилипчук назвав усі звинувачення «провокацією».

«НАБУ і САП просили 100 мільйонів гривень застави. Якщо він заплатить ці гроші, на Пилипчука буде покладено низку зобов’язань, зокрема, не виїжджати за межі Києва та Київської області, здати закордонні паспорти та носити електронний браслет», – повідомив журналіст Олег Новіков.

Нагадаємо, заступника міністра енергетики Олександра Гейло (пізніше звільненого) затримали під час отримання хабара у розмірі 500 тисяч доларів. Його підозрюють в організації масштабної схеми з незаконного вивезення гірничо-шахтного обладнання з прифронтової зони. Разом з ним було затримано ще трьох осіб, у тому числі керівника державної шахти на сході країни.

За версією НАБУ, Гайло запропонував керівнику вугледобувного підприємства в західному регіоні $500 000 за забезпечення передачі цінного обладнання на зберігання з можливістю його використання для видобутку вугілля з державних шахт на сході. Насправді мова йшла фактично про порятунок цього обладнання, оскільки воно знаходилося поблизу зони бойових дій.

«Кошти мали бути передані п’ятьма траншами по 100 000 доларів при кожній зустрічі. Під час передачі третього траншу хабара одному зі спільників його було викрито на гарячому», – пояснили в НАБУ.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.