Вищий антикорупційний суд затвердив угоду з екснардепом Іщенком та його помічником


Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім народним депутатом Валерієм Іщенком та його помічником Олександром Жогою. Вони відшкодували всі 20,27 млн грн завданої шкоди, а суд призначив їм 5 років умовно.

Таке рішення 7 серпня ухвалив ВАКС.

Як вказується, Іщенко та Жога пішли на угоду зі слідством. Вони повністю визнали провину та добровільно відшкодували 20,27 млн грн збитків – 18 млн грн відшкодував Іщенка, а 2,27 млн грн – Жога. Також обвинувачені зобов’язалися перерахувати ще 5 млн грн на потреби Збройних сил України.

«Затвердити угоду про визнання винуватості від 5 червня 2024 року у кримінальному провадженні, укладену між прокурором САП та обвинуваченим у цьому провадженні (Іщенком. – ред.), за участю захисника, а також обвинуваченим (Жогою. – ред.) за участю захисника», – йдеться в рішенні.

Суд визнав винними Іщенка та Жогу у зловживаннях службовим становищем. Їм призначили 5 років умовного позбавлення волі із забороню обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в юридичних особах публічного права, на строк 3 роки, зі 17 тисячами грн штрафу. Обвинувачених відпустили під 3 роки іспитового строку.

Також на них поклали наступні обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.