sex xxx
xvideos4
sex vedios

visit site makeporngreatagain.pro yeahporn.top www.pornforbuddy.com wazoo stuffed by fat ramrod.

Як у Запоріжжі чиновники вирішили нажитись на “відкатах” на відбудові: $300,000 за відбудову квартир

Мер Запоріжжя Анатолій Куртєв

Понад 5 тисяч доларів за квадратний метр — у стільки обійдеться відбудова зруйнованих російськими ракетами будинків у Запоріжжі. Міська влада провела більшість тендерів без конкурсів між обраними компаніями, а вартість будівельних матеріалів виявилася завищеною щонайменше у 2-3 рази.

У прагненні освоїти бюджетні мільярди чиновники поставили відбудову міста під питання, адже частина торгів наразі скасована саме через завищення цін у кошторисах. Про деталі афери вартістю в понад мільярд гривень — у розслідуванні hromadske.

Золоті квадратні метри

Будинок на проспекті Соборному, 151 у Запоріжжі — майже центр міста. Довкола — парки, фонтани, історична забудова. Уночі 6 жовтня 2022 року російська ракета зруйнувала тут два під’їзди.

З весни в будинку киплять роботи. Перші 25 мільйонів на реконструкцію виділили з міського бюджету, ще 50 мільйонів грн додав «Метінвест». Поки робітники розбирали руїни, у міській раді взялися розробляти проєкт відновлення. Не лише цього будинку, а всіх, на той момент 8 багатоповерхівок, які було пошкоджено та зруйновано російськими ракетами в Запоріжжі.

Перший скандал стався на засіданні міської ради 20 квітня 2023 року, коли депутати голосували за перший проєкт бюджету «Програми відновлення». Її оцінили в 1,2 мільярда гривень, з яких 350 мільйонів місто планувало витратити протягом 23-го року.

Депутат Микола Бєлий звернув увагу на вартість відбудови будинку на Соборному.

«Там зруйновано 24 квартири, 141 мільйон — це близько 4 мільйони доларів на 24 квартири. За 4 мільйони доларів на вторинному ринку Запоріжжя можна придбати понад 150 квартир!» — обурювався депутат.

Пропозицію Бєлого тоді проігнорували, за «Програму відновлення» проголосували майже одностайно.

Утім, коли ми отримали з власних джерел у міській раді Запоріжжя проєкт цієї самої «Програми відновлення» вже в серпні, вартість відбудови багатоповерхівки на Соборному оцінили не в 141, а в 330 мільйонів гривень. Тобто відновлення однієї квартири обходилося в 13 мільйонів гривень, або в понад 300 тисяч доларів.

Ліквідація наслідків збройної агресії російської федерації на житловому фонді міста

Цю цифру нам підтвердив і в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв під час інтерв’ю. Він обурювався нашими спробами порахувати вартість відбудови квадратного метра.

«Ви не рахуйте за рахунок однієї квартири. Я вам ще раз кажу: це повністю комплекс будинку, повного будинку. Усім, хто там патякає з цього приводу, й тим, хто є диванними критиками, а не фахівцями. Відновлення будинку взагалі коштує дорожче, ніж новобудова» стверджує Куртєв.

Просте ділення квадратури відновлення взагалі дає 7 тисяч доларів за квадратний метр

Який «повністю комплекс будинку» мав на увазі в.о. міського голови, залишається незрозумілим, адже мешканці сусідніх під’їздів поруч із ремонтом продовжують жити у своїх квартирах, а за десять метрів від епіцентру трагедії, у тому самому будинку, працюють магазини й офіси.

Відновлення справді коштує дорожче, але чи може воно коштувати понад 5 тисяч доларів за квадратний метр? І це вже з відрахуванням вартості ремонту даху, фасаду, перекриттів та інших побічних витрат. Вартість однієї відновленої квартири все одно значно перевищуватиме 300 тисяч доларів.

Наскільки доречно витрачати сотні мільйонів на реконструкцію всього будинку, якщо зруйновано 2 під’їзди з 6? Зрештою, це лише один будинок із понад десятка в Запоріжжі, які наразі чекають на відновлення.

І це, мабуть, єдине риторичне питання цього матеріалу, бо далі ми переходимо до фактів. Того, що ховається за фасадами запорізьких ремонтів.

НеПрозорі закупівлі

Станом на початок 23-го року росіяни суттєво зруйнували 8 багатоповерхівок у Запоріжжі. Ще понад 500 будинків пошкодили. Навесні міськрада затвердила «Програму відновлення» саме для найбільш постраждалих висоток. Спочатку на неї запланували витратити близько одного мільярда гривень за 3 роки, з яких 350 мільйонів  цьогоріч. Але вже в липні Кабмін виділив ще 815 мільйонів на відбудову Запоріжжя. Таким чином, бюджет відновлення міста на 2023 рік перевищив один мільярд гривень. 

Будинок на Соборному — один із показових прикладів того, як влаштована запорізька відбудова. Цей проєкт — один із найдорожчих проєктів реконструкції у місті (обійшовся у 10 мільйонів гривень). Департамент з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради без конкурсу віддав проєктування ТОВ «Анстрой Проект». Підрядник запропонував «знижку» від очікуваної вартості … в 47 копійок. Після розголосу та кількох додаткових угод економія в підсумку склала 300 тисяч гривень.

Загалом «Анстрой Проект» отримав 85% підрядів на розробку проєктів із реставрації запорізьких багатоповерхівок. Загалом фірма отримала на ці роботи 32,5 мільйона гривень. У більшості випадків у компанії не було навіть формальних конкурентів, попри наявність тендерів у системі «ПроЗорро».

Саме ця компанія розробила проєкти, кошториси та провела експертизу цих самих документів на відбудову житла в Запоріжжі.

Чому це важливо? Тому що розробка проєктів  це перший етап відбудови. Якщо тут немає прозорості та конкуренції, далі проблеми лише поглиблюються. Так і сталося в Запоріжжі.

Пам’ятаєте слова в.о. міського голови про те, що «відбудова завжди коштує дорожче за нове будівництво»? Коли в публічному просторі з’явився перший тендер на ремонт будинку на Соборному, стало навіть зрозуміло чому.

Єдиний учасник торгів, який зрештою й отримав підряд, заклав у кошторисах вартість цегли вдвічі вищу за ринкову, бетону  в півтора раза, стічних труб  у чотири рази. Компанія-ноунейм «Управління капітального будівництва» навіть будівельну техніку закупила вже після оголошення тендеру, а за весь 2022 рік фірма заробила 0 грн.

Звіт про фінансові результати

Ще один будинок, відновлення якого спроєктував «Анстрой Проект», розташований на вулиці Кияшка, 22. Насамперед нас зацікавила загальна вартість ремонту. Тут рахувати значно простіше, бо будинок  невеликий за розмірами, у ньому лише 18 квартир. Витратити на його реставрацію планують 50,5 мільйона гривень. За словами місцевих мешканців, вартість квартир у будинку в найкращі часи не перевищувала 30 тисяч доларів. Реконструкція однієї квартири, за нинішнім курсом, тут обійдеться в 75 тисяч доларів.

Вартість будматеріалів — знову не сюрприз. NGL Media порахували, що лише на 7 позиціях тут збираються переплатити майже 800 тисяч гривень.

Саму відбудову на Кияшка віддали знову ж таки без конкурсу ТОВ «СтатусБудІнжинірінг». Компанія — показовий приклад єднання політичних опонентів на бюджетних замовленнях.

У ТОВ «СтатусБудІнжинірінг» два власники  Каріна Дідух та Марія Головач. Головач у 15-му році балотувалася до міськради від «Європейської Солідарності», а тато іншої  Сергій Дідух — на ті вибори йшов від ОПЗЖ. Щоправда, обоє ті вибори програли. Але продовжили разом освоювати бюджетні підряди. До речі, Сергій Дідух особисто приходив на презентацію початку відновлення будинку як «керівник компанії», хоча в реєстрах стосунку до компанії він не має.

Але найбільш скандальним підрядником запорізької відбудови виявилося ТОВ «СтройІнвест». Компанія отримала від Запорізької міськради два підряди загалом на понад 110 млн грн.

Захмарні кошториси та дніпровський слід

Реконструкцію будинку на Зестафонській, 10 фірма виграла начебто в прозорому конкурсі. Проте, коли ми прибули на місце ремонту, мешканці будинку стверджували, що «будівельники зайшли на об’єкт на початку травня й відтоді не мінялися». От тільки договір зі «СтройІнвестом» за результатами конкурсу уклали лише 9 червня. Тобто робітники з’явилися на будмайданчику за місяць до підписання документів.

На першу чергу ремонту розіграли майже 30 мільйонів гривень, а вже в серпні на ремонт того самого будинку виділили ще 23 мільйони. Цього разу конкуренцію ніхто навіть не зображував, у «ПроЗорро» просто вивісили договір із тим самим «СтройІнвестом», який і ремонтував будинок із самого початку.

Конкурс на відновлення другого будинку «СтройІнвестом» у Запоріжжі вже не проводили. Просто уклали договір на 60 мільйонів гривень в ті самі дати, що й на відбудову багатоповерхівки на Зестафонській.

Моделі будинків на вулиці Зестафонській у Запоріжжі

hromadske

Придивімося до самих проєктів відновлення. Тут здивувалися навіть ми.

  • Грунтовка СТ-17 на ринку стартує від 38-40 грн за кг, тут її закупили за 85 грн/кг.
  • Цинковий профнастил купили за 681 грн/квадрат, коли на профільних сайтах аналогічний можна знайти від 220 грн за квадратний метр.
  • Ціни на металочерепицю «Монтерей» на будівельних сайтах стартують від 230 гр/м², забудовник же закупив 300 квадратів по 446 грн/м², переплативші удвічі.
  • Ось за цю муфту переплатили у 2,5 раза більше за ринкові ціни: 273 грн за штуку замість доступних по 92.
  • Лише на газобетонних блоках переплата склала пів мільйона гривень: 4455 грн за кубометр в кошторисі проти 3140 грн/м³ ринкових пропозицій.

Перелічувати завищення цін на будматеріали можна ще довго, адже в кожному кошторисі  сотні позицій. Набагато важливіше зрозуміти, хто стоїть за компанією.

«СтройІнвест» заснував у Дніпрі Юрій Кравченко у 2014 році. Утім, перемагати на тендерах компанія почала, відколи її очолив Денис Островський у 2016-му. З того часу компанія отримала майже 200 держзамовлень на понад 8 мільярдів гривень. Переважна більшість реалізованих підрядів була від департаментів та комунальних підприємств Дніпровської міської ради та обласної адміністрації.

Заступник головного редактора порталу «Наші Гроші» Юрій Ніколов прямо вказує на зв’язок між компанією «СтройІнвест» та владою Дніпра й області.

«“СтройІнвест” разом з кількома іншими фірмами ми асоціюємо з дніпропетровською владою останніх років, а саме — мерією Дніпра, де королює офіційно Філатов, а царює неофіційно Корбан. Оця компанія “СтройІнвест” є серед пулу фірм, їх там штук 5, які й отримують всі комунальні підряди по Дніпру»,  зазначає Ніколов.

Зв’язок Островського із Корбаном дослідили ще у 2019 році активісти «Громадського контролю». Зв’язок простежується через низку компаній та пов’язаних осіб. Зокрема, мати Дениса Островського очолювала деякі підприємства, наближені до сестри Корбана — Вікторії.

Твердження Ніколова про фаворитизм «СтройІнвесту» у дніпровській владі підтверджують архіви державних закупівель. Лише один департамент ОДА віддав компанії будівельних підрядів на майже 5 мільярдів гривень.

Попри золоті бюджетні гори, компанія відома у Дніпрі не стільки комунальними підрядами, скільки будівельними проєктами, більшість з яких мають доволі специфічну репутацію. Ось, наприклад, у довідці про аналогічний досвід робіт вже в Запоріжжі компанія вказала школу в Перещепиному.

Довідка про виконання аналогічних договорів

У березні 2019 року «СтройІнвест» взявся за реконструкцію закладу. Завершити ремонт мали у 2020-му. Утім, роботи не завершили навіть у 2021-му. І подібний скандальний недобуд у компанії  далеко не єдиний.

Журналістка з Дніпра Олена Гарагутц відстежила шлейф найбільш резонансних підрядів «СтройІнвесту» в місті.

«Я хочу, щоб вони закінчили стадіон на лівому березі Дніпра. Вони з 2017 року не можуть його відкрити. Які ще підряди, які ще відбудови? 5-та дитяча лікарня в Дніпрі, яку зобов’язалися здати у 2020 році, зараз 2023, а лікарня — не готова, всередині лікарні — пошарпані стіни. Яка відбудова житла?»  обурюється журналістка.

Серед тендерних документів у Запоріжжі «СтройІнвест» зазначив оренду складу в Дніпрі, який у січні цього року потрапив у корупційний скандал.

Договір оренди нежитлового приміщення

Склад належить компанії того самого Дениса Островського. Попри те, що Денис Островський на тлі скандалів із недобудами у Дніпрі зі «СтройІнвесту» вийшов у 2020-му році, його зв’язок із запорізькою відбудовою залишився просто в документах. Цей самий склад взагалі об’єднує одразу кілька ниточок нашої історії, бо не тільки «СтройІнвест» буде платити компанії Островського за оренду.

За ці самі приміщення платили і з бюджету Дніпропетровської ОДА. Коштувало це області 42,5 мільйона гривень на місяць. При цьому та сама ОДА брала в користування інший склад у Дніпрі безкоштовно на час дії воєнного стану, а безліч складських приміщень у місті взагалі стоять порожні.

Що ми маємо в підсумку? Скандального забудовника, відсутність конкуренції, завищені ціни на будматеріали протягом років. До речі, на останнє звернули увагу не лише ми.

Як розтратити мільярд

На початку матеріалу ми згадували, що з мільярда гривень, який цьогоріч мав піти на запорізьку відбудову, 815 млн виділив уряд. Більшість цих грошей міськраді так і не довірили.

П’ять торгів на 676 мільйонів гривень оголосило вже новостворене державне Агентство відновлення та розвитку. Проєкти готували на замовлення та під контролем профільного департаменту Запорізької міської ради. Саме цей департамент шукав проєктантів та експертів, які затвердили роздуті кошториси, а Агентство відновлення помітило завищення цін на будматеріали вже під час торгів.

«Ми помітили, що ці проєкти мають ціни, які не відповідають нинішнім ринковим. На деякі будівельні матеріали була завищена вартість… на 30-40%. У зв’язку з тим, що виправити це під час торгів було неможливо, вирішили скасувати торги, перерахувати вартість на деякі будівельні матеріали, знизити вартість і, відповідно, вийти на торги вже з новою цифрою» пояснила ситуацію заступниця директора Державного агентства відновлення та розвитку Валерія Іванова.

Яку переплату знайшло в запорізьких кошторисах Агентство відновлення?

Найбільш показовий кейс  панельна 9-поверхівка по Зестафонській, 8. Проєкт відбудови робив той самий «Анстрой Проект» за 8 мільйонів гривень. Спочатку вартість відновлення оцінили у 274 мільйони. Після перегляду завищених цін вже Агентством відновлення вартість відбудови зменшилася майже на 100 мільйонів гривень.

Утім, на торги з відновлення будинку на Зестафонській, 8 за ринковими цінами на будматеріали ніхто так і не прийшов. Тож їх довелося знову скасувати.

Складність ситуації на Зестафонській полягає в тому, що мешканці зруйнованої половини будинку відновлення… і не хотіли. У день трагедії чоловік Юлії Кравченко загинув за кілька метрів від неї, їй дивом вдалося врятуватися із двома дітьми.

«Я дуже хотіла б, щоб мені компенсували інше житло. Але місцева влада каже, що вони тільки планують відбудувати. Ну я буду цю квартиру або здавати, або продавати. Жити я тут точно не буду, морально складно» каже Юлія.

Це не була закрита від запорізьких чиновників інформація, адже мешканці неодноразово були й на прийомах у в.о. міського голови, і писали листи, і вимагали компенсацій замість відновлення бетонної панельки.

Мер Запоріжжя Анатолій Куртєв

hromadske

«Скільки людей — стільки думок. Ми заслухали одних й інших, взяли до уваги, але я хочу зазначити, що ми будемо діяти в межах чинного законодавства. Якщо будинок підлягає відновленню, якщо вже ухвалено рішення, виділено кошти — будинок буде відновлено» категоричний у своїх намірах Анатолій Куртєв.

Через рік після влучання ракети роботи в багатостраждальному будинку на Зестафонській, 8 навіть не почалися.

baseofporn.com www.opoptube.com
mfc zombiejerk punzy.amateur porn asian porn porn movies