Фіктивні фірми постачали деревину для Харківських фортифікацій за завищеними цінами


Зокрема, відома вже ТОВ “Герц Індустрія”. Одна з фірм із колоритними власниками та ознаками фіктивності, яку обрала ОВА для прямих договорів на постачання деревини фактично одразу після реєстрації.

ЗМІ проаналізували проплати ТОВці на суму майже 55 млн грн і виявили як мінімум 10 млн грн розчинених у повітрі податків. Чому? Тому що, по-перше ПДВ не передбачили договором, по-друге ТОВка не зареєстрована як платник ПДВ. Хоча, зважаючи на обсяги поставок, мала б це зробити. Свідчення цього – низка договорів. Приклад – договір на 4,7 млн грн із “нульовим ПДВ”. Аналогічні договори з лісгоспами, “один в один” за текстом, були з ПДВ. У департаменті при підписанні договору, бачили, на що йшли, дозволяючи фірмам отримувати додаткові 20%, які мали бути податками”.

Аналогічна ситуація із ФОП Чаус, який “забув” про податки і якому перерахували понад 10 млн грн за деревину.

Ще одна приватна фірма, залучена до поставки деревини, – ТОВ “Логістік оптімал” на момент укладання договорів була зареєстрована як платник ПДВ. Однак департамент Харківської ОВА заключив з нею угоди також без ПДВ.

“Нереєстрація платниками ПДВ дозволяє фірмам не реєструвати і податкові накладні. Тим самим – приховувати ланцюг надходження товару, а отже – походження деревини. Зокрема, за такою схемою можна було реалізовувати необліковану деревину лісгоспів.  Окрім того, за нашими джерелами, в Єдиній державній системі електронного обліку деревини відсутні відомості щодо придбання скандальними ТОВками та ФОП деревини у лісгоспів. Таким чином встановити її походження зможуть лише правоохоронні органи”.

Водночас СБУ почала розслідувати можливе завищення цін під час купівлі деревини для фортифікацій на Харківщині. Правоохоронці вважають, що схема була такою: кілька підприємств, об’єднані навколо однієї групи осіб, купували деревину у державних лісгоспах, після чого продавали її підконтрольним собі підприємствам і по фіктивних товарно-транспортних накладних “перевозили” її в Дніпропетровську область.

Наприклад, деревину купували в Ізюмському лісгоспі за 970 гривень за кубометр і забирали з його ж складу, а постачали нібито з Дніпропетровської області за 4100 грн, “накидаючи” за логістику, навантаження і так далі.

З початку 2024 року профільний департамент ОВА закупив у такий спосіб деревини на суму приблизно 170 мільйонів гривень.

За нашими даними ТОВ “Герц Індустрія”, ТОВ “Сатисбуд”, ТОВ “АТТ БУД” і ТОВ “Деревообробне підприємство “Восход” – виявилися пов’язаними між собою та контролюються, вочевидь, одними людьми.

Естественно, конторы были согласованы с Сокуром и контролировались со стороны налоговой.

Ни рисков, ни блокировок.