МОН перевірило заступника міністра Михайла Винницького на корупцію, але покарати не змогло


Заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького не змогли притягнути до відповідальності, попри виявлені порушення з ознаками корупції.

Про це стало відомо “Комерсанту українському” після запиту до Кабміну, який був переданий до Міністерства освіти.

Нещодавно стало відомо, що заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький є співвласником товариства з обмеженою відповідальністю “Експоплаза”.

Відповідно до закону, він повинен був передати свої корпоративні права в управління протягом 60 днів після призначення на посаду у травні 2023 року. Однак цей процес затягнувся на пів року, і права були передані лише після того, як на порушення звернули увагу.

Керівник Департаменту моніторингу і контролю за виконанням актів законодавства про конфлікт інтересів та запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга зазначав, що це порушення вимог закону “Про запобігання корупції”.

Законодавство розцінює подібні порушення як “більш дрібні”, які не є корупційними в повному сенсі, але пов’язані з корупцією. За такі дії передбачена лише дисциплінарна відповідальність, яка може варіюватися від догани до звільнення з посади.

У травні цього року Кабінет Міністрів ініціював проведення службового розслідування стосовно заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького.

ЗМІ звернулися із запитом до Кабінету Міністрів про результати службового розслідування стосовно Михайла Винницького. Це питання є особливо актуальним, адже у 2021 році суд уже встановив факт корупційного правопорушення у його діях, зокрема конфлікт інтересів. У листопаді 2021 року НАЗК виявило сім епізодів неправомірної діяльності Винницького під час його роботи в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

Однак у Кабміні повідомили, що проведення службового розслідування стосовно заступника міністра освіти доручили самому Міністерству освіти.

“Визначити Міністерство освіти і науки органом, відповідальним за організацію проведення службового розслідування, доручивши утворити із зазначеною метою відповідну комісію. Службове розслідування провести протягом двох місяців з дати прийняття цього розпорядження”, – йдеться у розпорядженні Кабміну.

Згідно з розпорядженням, Міністерство освіти і науки повинно було подати Кабміну відповідні пропозиції разом з актом про результати такого розслідування.

Однак, як повідомили  у Міносвіти, комісія не знайшла правових підстав для притягнення Винницького до відповідальності.

Міністерство освіти і науки повідомило, що розслідування тривало з 20 травня по 17 червня 2024 року та завершилося складанням акту, який був переданий до Кабінету Міністрів.

Однак, як виявилося, законодавство не містить чіткого переліку дисциплінарних проступків та стягнень для заступників міністрів. Через цю прогалину правових підстав для притягнення Винницького до відповідальності не було знайдено.

“Комісією з проведення службового розслідування встановлено, що пропозиції про притягнення до дисциплінарної відповідальності відсутні у зв’язку з відсутністю переліку дисциплінарних проступків заступників міністра та дисциплінарних стягнень, які можуть накладатися на заступників міністра, та відсутністю правових підстав для притягнення зазначених посадових осіб до дисциплінарної відповідальності”, – йдеться у відповіді Міносвіти на запит ЗМІ.

Зазначимо, що ця ситуація, коли Міністерство освіти перевіряє свого ж заступника міністра на корупцію, викликає сумніви в об’єктивності та неупередженості такого розслідування.

Це не лише дивує, але й підкреслює нагальну потребу в перегляді нормативної бази та вдосконаленні механізмів контролю за діями високопосадовців.

Важливо забезпечити незалежність розслідувань, аби уникнути подібних випадків у майбутньому і гарантувати прозорість та підзвітність влади перед суспільством.

Що відомо про Винницького

Михайло Винницький – український освітній і громадський діяч, заступник міністра освіти і науки, викладач, автор низки наукових розвідок, досліджень, інтелектуальної публіцистики, консультант. Має тривале членство (понад 40 років) у скаутській організації “Пласт”.

Експерт з управління продажем і консультант з організаційного розвитку багатьох українських компаній. Бере активну участь у реформі вищої освіти. Під час Революції гідності був постійним коментатором англомовних ЗМІ, здійснював аналіз поточних подій у своєму блозі “Думки з Києва” (Thoughts from Kyiv).

Винницький є викладачем соціології у Києво-Могилянській академії, а також у Могилянській та Львівській бізнес-школах (УКУ).

Протягом 2015-2020 років був радником міністра освіти і науки України та працював над розробкою та впровадження програм доктора філософії.

З 2019 по 2022 Винницький обіймав посаду керівника Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Як відомо, у листопаді 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції виявило 7 епізодів неправомірної діяльності Михайла Винницького під час його роботи в Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), внаслідок чого було направлено відповідний припис та порушена адміністративна справа.

Шевченківський районний суд міста Києва дійшов висновку, що Винницький М.І. своїми діями вчинив адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією (справа № 761/35649/21). Однак, через закінчення строків притягнення до відповідальності, справа була закрита.

Незважаючи на це рішення суду, Кабінет Міністрів України 19 травня 2023 року призначив його заступником міністра освіти і науки України.

Ба більше, у 2022 році за кілька днів до ліквідації скандального Окружного адміністративного суду м. Києва, суд приймає дуже суперечливе рішення – про скасування вищевказаного припису НАЗК. Проте постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 03.08.2023 у справі 640/20433/21 це рішення було скасовано та підтверджено законність припису НАЗК стосовно корупційних дій Винницького М. І.